Announcement

Collapse
No announcement yet.

Η δικτατορία του Προλεταριάτου

Collapse
X
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Η δικτατορία του Προλεταριάτου

  loading...
  Η επαναστατική εξουσία της Εργατικής Τάξης

  Σε προηγούμενα μας άρθρα είχαμε θίξει ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εξουσία και το Κομμουνιστικό Κόμμα. Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με το ερώτημα «ποια εξουσία και ποιας τάξης;», με τη μαρξιστική λενινιστική θεωρία για τη δικτατορία του προλεταριάτου. Η διδασκαλία του Μαρξ και του Λένιν για το κράτος έχει δεχτεί πάρα πολλές φορές τη διαστρέβλωση και τη συκοφάντηση από μέρους των οπορτουνιστών και των απολογητών του καπιταλισμού. Αυτό που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι ότι το ζήτημα της εξουσίας είναι το βασικό ζήτημα της επανάστασης, άρα η υπεράσπιση της μαρξιστικής - λενινιστικής θεωρίας για το κράτος και τη δικτατορία του προλεταριάτου αποτελεί ένα ιδιαίτερο καθήκον των κομμουνιστών, που παλεύουν για την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού-κομμουνισμού.

  Η μαρξιστική αντίληψη για την ταξική πάλη

  Η θεωρία αυτή έχει τέτοια σημασία που ο Λένιν, ασκώντας κριτική στον Κάουτσκι (οπορτουνιστής ηγέτης της ΒΆ Διεθνούς) και συγκεκριμένα στη μπροσούρα του Κάουτσκι Η «δικτατορία του προλεταριάτου», έλεγε ότι για να είσαι μαρξιστής δεν αρκεί να αναγνωρίζεις την ταξική πάλη, πράγμα που μπορεί και ένας αστός να κάνει, αφού αυτή μπορεί να διεξάγεται στα πλαίσια των αστικών σχέσεων, αλλά πρέπει να αναγνωρίζεις ότι η ταξική πάλη οδηγεί αναπόφευκτα στη δικτατορία του προλεταριάτου.
  Ετσι και αλλιώς, τη θεωρία για την ύπαρξη των τάξεων τη διατύπωσαν προοδευτικοί αστοί στοχαστές. Το νέο που φέρνει ο Μαρξ ως αντίληψη για τις τάξεις και την ταξική πάλη σύμφωνα με τα λόγια του είναι πως απόδειξε «1) ότι η ύπαρξη των τάξεων συνδέεται απλώς με ορισμένες ιστορικές φάσεις εξέλιξης της παραγωγής 2) ότι η ταξική πάλη οδηγεί αναγκαστικά στη δικτατορία του προλεταριάτου 3) ότι η ίδια αυτή η δικτατορία αποτελεί απλώς πέρασμα προς την κατάργηση όλων των τάξεων και προς μια αταξική κοινωνία.»

  Η δικτατορία του προλεταριάτου όργανο ταξικής πάλης

  Η δικτατορία του προλεταριάτου είναι έκφραση των νέων μορφών της ταξικής πάλης του προλεταριάτου. Δικτατορία του προλεταριάτου θα πει συνέχιση της ταξικής πάλης του προλεταριάτου με νέες μορφές. Το κράτος δεν είναι παρά όργανο του προλεταριάτου στην ταξική του πάλη.
  Το προλεταριάτο την κρατική εξουσία δεν την μοιράζεται με κανένα. Χρησιμοποιεί τη νέα προλεταριακή κρατική μηχανή, η οποία υψώνεται πάνω στα συντρίμμια της αστικής κρατικής μηχανής, για να καταστείλει αρχικά την αντίσταση των εκμεταλλευτών, οι οποίοι ύστερα από την ανατροπή τους οξύνουν και δυναμώνουν την πάλη τους ενάντια στο προλεταριάτο. Στην απεγνωσμένη αυτή πάλη αξιοποιούν μια σειρά πλεονεκτήματα που διαθέτουν ακόμα απέναντι στο προλεταριάτο όπως είναι οι τεράστιοι διεθνείς δεσμοί τους, η τέχνη της διοίκησης - διεύθυνσης που διαθέτουν. Η αστική τάξη αξιοποιεί στην πάλη της το γεγονός ότι ο καπιταλισμός αναστηλώνεται ή αναγεννιέται μέσα από τη μικρή εμπορευματική παραγωγή ή από τις εμπορευματοχρηματικές σχέσεις που η δικτατορία του προλεταριάτου δεν μπορεί να εξαλείψει πλήρως από την αρχή.
  Το προλεταριάτο πρέπει να αγωνιστεί να εξασφαλίσει την προσέλκυση, την απόκτηση επιρροής στα υπόλοιπα ενδιάμεσα φτωχά στρώματα, να τα τραβήξει με το μέρος του. Στην περίοδο της δικτατορίας του προλεταριάτου έχει το πλεονέκτημα ότι κρατά στα χέρια του το κράτος, ένα όργανο χρήσιμο για την προσέλκυση, τον προσεταιρισμό, το στερέωμα της συμμαχίας με τα υπόλοιπα φτωχά λαϊκά στρώματα. Αυτό μπορεί να το κάνει το προλεταριάτο γιατί με το νέο μηχανισμό κρατικής εξουσίας, το νέο τύπο κρατικής εξουσίας, που η ιστορική εμπειρία ως τέτοιο ανέδειξε στη Ρωσία τα σοβιέτ, αποκτά ένα όργανο πάλης ενάντια στην αστική τάξη και υπέρ των μη προλεταριακών εργαζόμενων μαζών. Επίσης, το νικηφόρο προλεταριάτο ύστερα απΆ την κατάκτηση της εξουσίας μπορεί να πάρει μια σειρά επαναστατικά μέτρα με τα οποία να ικανοποιήσει ζωτικές οικονομικές ανάγκες των μη προλεταριακών εργαζόμενων μαζών.

  Η δικτατορία του προλεταριάτου ως νέος τύπος κράτους. Τα Σοβιέτ
  Οι αστοί σοσιαλδημοκράτες και φιλελεύθεροι και οι οπορτουνιστές που υπηρετούν την αστική τάξη κρύβουν την πραγματική φύση της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας ως δικτατορίας της αστικής τάξης. Προβάλλουν μια σειρά από παμπάλαια παραμύθια που εξωραΐζουν τον αστικό κοινοβουλευτισμό και την αστική δημοκρατία ως «ναό της ελευθερίας», της «ισότητας των πολιτών», της «δημοκρατίας».
  Για μια πραγματική διεύρυνση ή ανάπτυξη της δημοκρατίας προς όφελος των εκμεταλλευόμενων εργαζόμενων μαζών απαιτείται συντριβή της αστικής δημοκρατίας, γιατί όρος για τη δημιουργία της προλεταριακής δημοκρατίας είναι το τσάκισμα της δικτατορίας της αστικής τάξης, το τσάκισμα του αστικού κράτους.
  Η Οκτωβριανή Επανάσταση ανέδειξε ένα νέο τύπο κράτους, το οποίο είναι με νέο τρόπο δικτατορικό ενάντια στην αστική τάξη και με νέο τρόπο δημοκρατικό για τους προλετάριους και τις εργαζόμενες μάζες. Τα σοβιέτ ως μορφή της προλεταριακής δικτατορίας είναι ανώτερος τύπος δημοκρατίας.
  Στα σοβιέτ ως πυρήνες μαζικής, καθολικής οργάνωσης και επαναστατικής δράσης της εργατικής τάξης οι Μπολσεβίκοι είδαν τα νέα όργανα της κρατικής εξουσίας. Η σοβιετική οργάνωση του κράτους, για πρώτη φορά στην ιστορία, έκανε την καθολική οργάνωση του προλεταριάτου μόνιμη και απαραίτητη βάση του κρατικού μηχανισμού. Ετσι, εξασφαλίστηκε η πραγματική συμμετοχή στη διακυβέρνηση του κράτους της τεράστιας πλειοψηφίας των εργαζομένων, σε αντίθεση με τις αστικές κοινοβουλευτικές δημοκρατίες όπου η διακυβέρνηση βρίσκεται στα χέρια των εκπροσώπων της αστικής τάξης. Η πραγματοποίηση της δικτατορίας του προλεταριάτου προϋποθέτει τον καθοδηγητικό ρόλο και την αποφασιστική συμβολή του κόμματος.
  Στη σοβιετική οργάνωση του κράτους το προλεταριάτο εκλέγει και επιβλέπει τους αντιπροσώπους του, οι οποίοι λογοδοτούν και είναι ανακλητοί.
  Χάρη στη σοβιετική οργάνωση του κράτους σαρώνεται ο παλιός αστικός μηχανισμός, τα προνόμια του πλούτου, η υπαλληλοκρατία, η αστική εκπαίδευση κτλ.
  Ο Λένιν έλεγε: «Η προλεταριακή δημοκρατία είναι ένα εκατομμύριο φορές πιο δημοκρατική από κάθε αστική δημοκρατία. Η σοβιετική εξουσία είναι ένα εκατομμύριο φορές πιο δημοκρατική από την πιο δημοκρατική αστική δημοκρατία».
  Είναι χαρακτηριστικό ότι οι κλασικοί προσδιόριζαν τη δικτατορία του προλεταριάτου και ως μισο-κράτος, όχι καθεαυτό-κράτος, κράτος-κομμούνα κλπ. Αυτές οι διατυπώσεις πέρα από τα άλλα στα οποία αναφέρονται, αναφέρονται επίσης και στο γεγονός ότι η δικτατορία του προλεταριάτου είναι κράτος, αλλά παρΆ όλα αυτά στηρίζεται άμεσα στην οργάνωση, συμμετοχή, κινητοποίηση των εργαζόμενων μαζών.

  Τα καθήκοντα της δικτατορίας του προλεταριάτου

  Η δικτατορία του προλεταριάτου δεν έχει μόνο ως ιδιαίτερη λειτουργία την κατασταλτική, τη συντριβή δηλαδή της αντίστασης των εκμεταλλευτών, την υπεράσπιση και περιφρούρηση των νέων σχέσεων παραγωγής, από τις προσπάθειες παλινόρθωσης του καπιταλισμού. Το σοσιαλιστικό κράτος επίσης έχει ως ιδιαίτερο καθήκον του να οικοδομεί τις νέες σχέσεις παραγωγής. Εχει λοιπόν και μια ιδιαίτερη “δημιουργική” λειτουργία. Η προλεταριακή κρατική εξουσία πρέπει να οργανώσει έναν ανώτερο τύπο κοινωνικής εργασίας, να οργανώσει σε κομμουνιστική βάση την παραγωγή, να καταργήσει την ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και να τα μετατρέψει σε κοινωνική ιδιοκτησία, να σχεδιάσει σε πανεθνική κλίμακα την παραγωγή κατανέμοντας το εργατικό δυναμικό και τα μέσα παραγωγής ανάμεσα στους διάφορους κλάδους της οικονομίας, να κατανέμει όλο και μεγαλύτερο μέρος του κοινωνικού προϊόντος με βάση τις ανάγκες.
  Στο βαθμό που θα οργανώνεται όλη η κοινωνική παραγωγή σε κομμουνιστική βάση, θα εξαλείφονται τα στοιχεία του παλιού. Είναι κατανοητό ότι για την ανάπτυξη και εμβάθυνση των κομμουνιστικών σχέσεων απαιτούνται μεγάλα βήματα στην ανάπτυξη της κοινωνικής παραγωγικής δύναμης της εργασίας. Το παλιό ποτέ δεν θα φύγει από το προσκήνιο της ιστορίας χωρίς πάλη, άρα κάθε βήμα στην εμβάθυνση-ανάπτυξη των κομμουνιστικών σχέσεων παραγωγής, κάθε βήμα στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού-κομμουνισμού συνεπάγεται όξυνση της ταξικής πάλης.
  Η ανάπτυξη, εμβάθυνση, επέκταση των νέων κομμουνιστικών σχέσεων παραγωγής και η αντιστοίχησή τους με την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων, δεν μπορεί να γίνεται αυθόρμητα, αλλά συνειδητά. Χρειάζεται η γνώση των νόμων κίνησης της ιστορικής εξέλιξης, άρα απαιτείται η θεωρητική επάρκεια και η πολιτική ικανότητα του Κομμουνιστικού Κόμματος για την καθοδήγηση της οικοδόμησης.
  Η δικτατορία του προλεταριάτου διατηρείται μέχρι την ολοκληρωτική κατάργηση των τάξεων. Η ιστορική εμπειρία επιβεβαίωσε τη λενινιστική θέση ότι αυτό είναι έργο μακρόχρονο. Το πέρασμα στον ολοκληρωμένο κομμουνισμό, στην αταξική κοινωνία οδηγεί στην απονέκρωση του κράτους της δικτατορίας του προλεταριάτου.
  Η ολοκληρωτική κυριαρχία των κομμουνιστικών σχέσεων παραγωγής προϋποθέτει την επικράτησή τους σε παγκόσμιο επίπεδο.
  Η απονέκρωση του κράτους δεν σημαίνει ότι η κομμουνιστική κοινωνία θα είναι ανοργάνωτη αλλά ότι σύμφωνα και με τα λόγια του Ενγκελς θα γίνει «πέρασμα απΆ την πολιτική διακυβέρνηση των ανθρώπων στην διαχείριση των πραγμάτων και τη διεύθυνση των παραγωγικών λειτουργιών».

  πηγή: Οδηγητής

 • #2
  Ωραιο το thread σου

  Χαιρομε που στις μερες μας υπαρχουν ανθρωποι οι οποιοι ασχωλουνται με την μαρξιστικη-λενινιστικη θεωρια για τον επιστημονικο σοσιαλισμο. Επισης ειμαι χαρουμενος επειδη γινετε προσπαθεια να ενημερωθουν πλατιες μαζες για τα καθοκοντα του κομμουνιστικου κομματος για την στιγμη που ανατραπη το καπιταλιστικο καθεστος . Οντος χρειαζεται η δικτατορια του προλεταριατου για να διασφαλιση η εργατικη ταξη τα δικα τους συμφεροντα
  Η ζωή είναι κενή χωρίς ιδέες. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά από τον αγώνα στο όνομά τους.

  Φιντέλ Κάστρο Ρους
  31 Ιούλη του 2007

  Comment


  • #3
   Ευχαριστώ για τα λόγια σου! Εγώ χαίρομαι που υπάρχουν άτομα που διαβάζουν άρθρα που έχουν σχέση με κομμουνισμό...Γιατί στις μέρες μας οι περισσότεροι το αποφευγουν...

   Comment


   • #4
    Απλα πρεπει εμεις να καταλαβουμε την ψυχολογια εκεινων των ανθρωπων που ειναι μακρια μας απο την κοσμοθεωρια μας. και να τους πεισουμε ετσι ωστε να ερθουν με τον μερος μας .ελα τωρα βγαινω(of topic) εκτος απο τον παρον thread . το θεμα ειναι πως θα ξεφειγουμε απο αυτον τον φαυβλο κυκλο που ζουμε σημερα ? πως θα ανατρεψουμε αυτην την κατασταση και πως θα παρουσιασουμε στον απλο κοσμο την πολιτικη μας ετσι ωστε να συγκροτησουμε την λαϊκη συμμαχια-μετωπο που στοχο θα εχει την οικοδομηση του σοσιαλιμου(λαϊκο κρατος).
    Last edited by thodoris_turtle; 11-08-2008, 22:28.
    Η ζωή είναι κενή χωρίς ιδέες. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά από τον αγώνα στο όνομά τους.

    Φιντέλ Κάστρο Ρους
    31 Ιούλη του 2007

    Comment


    • #5
     Και για να γίνουν όλα αυτά θα πρέπει να καταπολεμήσουμε και την αντίπαλη ιδεολογία και όλα τα τσιράκια της(οπορτουνισμός)...

     Comment


     • #6
      σιγουρα αλλα ενα αλλο συμαντικο θεμα ειναι η ανασυγκροτηση του διεθνους κομμουνιστικου κινηματος. πρεπει το κομμουνιστικο κινημα να ειναι ευελικτο , να προσαρμοζεται στα νεα δεδομενα ετσι ωστε να αντιπαλεψει με αποτελεσματικο τροπο την σημερινη αθλια κατασταση. αμα δεν υπαρχει ισχυρο και ενιαιο κομμουνιστικο και λαϊκο κινημα δεν γινεται τιποτα .
      Η ζωή είναι κενή χωρίς ιδέες. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά από τον αγώνα στο όνομά τους.

      Φιντέλ Κάστρο Ρους
      31 Ιούλη του 2007

      Comment


      • #7
       ΤΑ ΕΛΛΟΓΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΟΥΤΟΥ ΔΕΝ ΧΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕς Η ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΠΛΑΣΤΗ ΠΑΡΩΧΗΜΕΝΗ ΚΑΙ ΑΓΟΝΗ... ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΒΕΒΑΙΩΣ ΤΑΞΙΚΗ ΦΥΣΗ ..ΑΛΛΑ ΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΟΜΕΝΕς ΤΑΞΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΟΝΤΟΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥΣ ΣΥΣΤΑΣΗ ....ΟΙ ΕΛΛΟΓΟΙ ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΕς ΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΠΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ...ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΟΥ ΜΑΡΞΙΣΜΟΥ ΟΤΙ ΔΗΛΑΔΗ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΒΑΘΙΕς ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΕς ΚΑΙ ΟΝΤΟΛΟΓΙΚΕς ΒΑΣΕΙς ...Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΗΤΑΝ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΜΕΤΕΩΡΗ ...ΕΝΑ ΦΤΕΡΟ ΣΤΟ ΑΝΕΜΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΗΤΑΝ Ο ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΣΥΡΘΗΚΕ ΚΑΙ ΤΣΑΚΙΣΤΗΚΕ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΚΑΤΑΙΓΙΣΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΗΓΜΕΝΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ...

       Comment


       • #8
        Originally posted by ΕΚΑΤΗΡΑ View Post
        ΤΑ ΕΛΛΟΓΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΟΥΤΟΥ ΔΕΝ ΧΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕς Η ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΠΛΑΣΤΗ ΠΑΡΩΧΗΜΕΝΗ ΚΑΙ ΑΓΟΝΗ... ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΒΕΒΑΙΩΣ ΤΑΞΙΚΗ ΦΥΣΗ ..ΑΛΛΑ ΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΟΜΕΝΕς ΤΑΞΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΟΝΤΟΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥΣ ΣΥΣΤΑΣΗ ....ΟΙ ΕΛΛΟΓΟΙ ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΕς ΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΠΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ...ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΟΥ ΜΑΡΞΙΣΜΟΥ ΟΤΙ ΔΗΛΑΔΗ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΒΑΘΙΕς ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΕς ΚΑΙ ΟΝΤΟΛΟΓΙΚΕς ΒΑΣΕΙς ...Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΗΤΑΝ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΜΕΤΕΩΡΗ ...ΕΝΑ ΦΤΕΡΟ ΣΤΟ ΑΝΕΜΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΗΤΑΝ Ο ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΣΥΡΘΗΚΕ ΚΑΙ ΤΣΑΚΙΣΤΗΚΕ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΚΑΤΑΙΓΙΣΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΗΓΜΕΝΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ...
        Εξήγησε λίγο αν μπορείς τι εννοείς όταν λες οντολογική σύσταση και από που σου προκυπτει ο διαχωρισμός των ανθρώπων και των απανθρώπων..
        http://s6.bitefight.gr/c.php?uid=33018

        Comment


        • #9
         Originally posted by ΕΚΑΤΗΡΑ View Post
         ΤΑ ΕΛΛΟΓΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΟΥΤΟΥ ΔΕΝ ΧΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕς Η ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΠΛΑΣΤΗ ΠΑΡΩΧΗΜΕΝΗ ΚΑΙ ΑΓΟΝΗ... ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΒΕΒΑΙΩΣ ΤΑΞΙΚΗ ΦΥΣΗ ..ΑΛΛΑ ΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΟΜΕΝΕς ΤΑΞΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΟΝΤΟΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥΣ ΣΥΣΤΑΣΗ ....ΟΙ ΕΛΛΟΓΟΙ ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΕς ΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΠΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ...ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΟΥ ΜΑΡΞΙΣΜΟΥ ΟΤΙ ΔΗΛΑΔΗ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΒΑΘΙΕς ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΕς ΚΑΙ ΟΝΤΟΛΟΓΙΚΕς ΒΑΣΕΙς ...Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΗΤΑΝ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΜΕΤΕΩΡΗ ...ΕΝΑ ΦΤΕΡΟ ΣΤΟ ΑΝΕΜΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΗΤΑΝ Ο ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΣΥΡΘΗΚΕ ΚΑΙ ΤΣΑΚΙΣΤΗΚΕ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΚΑΤΑΙΓΙΣΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΗΓΜΕΝΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ...

         Εγω πιστευω οτι αν εγραφε αυτα ο Μαρξ α) δεν θα επαιρνε ποτε το διαδακτορικο του και β)θα κατεληγε στο τρελοκομειο......
         Aν δεν σου μενει πια ευτυχια να μου δωσεις, ωστοσο εχεις ακομα τον πονο σου

         Comment


         • #10
          Originally posted by Beladona View Post
          Εξήγησε λίγο αν μπορείς τι εννοείς όταν λες οντολογική σύσταση και από που σου προκυπτει ο διαχωρισμός των ανθρώπων και των απανθρώπων..
          Μαλλον εσφιξαν οι ζεστες και δεν τις αντεχει η Εκατηρα...
          Aν δεν σου μενει πια ευτυχια να μου δωσεις, ωστοσο εχεις ακομα τον πονο σου

          Comment


          • #11
           ΑΛΛΑ ΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΟΜΕΝΕς ΤΑΞΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΟΝΤΟΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥΣ ΣΥΣΤΑΣΗ
           Οντολογικη τους συσταση... α, μαλιστα. Δηλαδη σε ευκαρυωτικους-προκαρυωτικους οργανισμους και τετοια?
           Κ γ**ω τις διακρισεις!

           Νομιζω αυτο που πας να πεις ειναι οτι ο μαρξισμος επικεντρωνεται στον οικονομικο "τομεα" καθε κοινωνιας και οχι τοσο στον κοινωνικο ( η ισως και πολιτικο απο την αποψη σου).Αυτο που δεν πιανεις ειναι οτι και η πολιτικη και η κοινωνια δομουνται απο τις εκαστοτε οικονομικες σχεσεις μεταξυ ομαδων πλυθησμου με διακριτα οικονομικα χαρακτηριστικα.
           To ΕσυΣωληνας μου:www.youtube.com/mauroprovatos

           Comment


           • #12
            Originally posted by ΕΚΑΤΗΡΑ View Post
            ΤΑ ΕΛΛΟΓΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΟΥΤΟΥ ΔΕΝ ΧΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕς Η ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΠΛΑΣΤΗ ΠΑΡΩΧΗΜΕΝΗ ΚΑΙ ΑΓΟΝΗ... ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΒΕΒΑΙΩΣ ΤΑΞΙΚΗ ΦΥΣΗ ..ΑΛΛΑ ΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΟΜΕΝΕς ΤΑΞΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΟΝΤΟΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥΣ ΣΥΣΤΑΣΗ ....ΟΙ ΕΛΛΟΓΟΙ ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΕς ΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΠΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ...ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΟΥ ΜΑΡΞΙΣΜΟΥ ΟΤΙ ΔΗΛΑΔΗ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΒΑΘΙΕς ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΕς ΚΑΙ ΟΝΤΟΛΟΓΙΚΕς ΒΑΣΕΙς ...Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΗΤΑΝ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΜΕΤΕΩΡΗ ...ΕΝΑ ΦΤΕΡΟ ΣΤΟ ΑΝΕΜΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΗΤΑΝ Ο ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΣΥΡΘΗΚΕ ΚΑΙ ΤΣΑΚΙΣΤΗΚΕ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΚΑΤΑΙΓΙΣΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΗΓΜΕΝΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ...
            Ναί έχεις δίκιο, οι τάξεις δε χωρίζονται με βάση το εισόδημα αλλα με βάση το ποιος κατέχει τα μέσα παραγωγής(απο εκει προκύπτει το εισοδημα). Όμως αν ήξερες απο μαρξισμό θα το είχες καταλάβει... Αν πάλι δε θες να μελετήσεις μαρξισμό απλά δες την ιστορία.

            Όσο για τους ανθρώπους και τους απάνθρωπους, πώς κάνεις το διαχωρισμό; Απο που προκύπτει αυτό; Αντι να λες ότι περάσε απο το μυαλουδάκι σου πέτα και κανένα επιχείρημα ακόμα και αν δεν είναι σωστό...

            Comment


            • #13
             Ρε Φοργκο και μπλακ-τσουκαλε τι ψαχνετε? Αφου η Εκατηρα επικοινωνει με Αρη οχι με την γη.....Εχει περασει σε αλλη διασταση και κατανοηση των πραγματων...

             Εκατηρα φανταζομαι οτι περιοπτη θεση στην βιβλιοθηκη σου εχει το βιβλιο "Πατρος Παισιου Διδαχες και προφητιες" ε?
             Aν δεν σου μενει πια ευτυχια να μου δωσεις, ωστοσο εχεις ακομα τον πονο σου

             Comment


             • #14
              Μπλακ-τσουκαλος?
              To ΕσυΣωληνας μου:www.youtube.com/mauroprovatos

              Comment


              • #15
               Originally posted by mauroprovatos View Post
               Μπλακ-τσουκαλος?
               Ωχ μαλακια....Οταν εγραφα νομιζα οτι το νικ σου ειναι μαυροτσουκαλος.....Ωραια μπλακπροβατος...ΛΟΛ
               Aν δεν σου μενει πια ευτυχια να μου δωσεις, ωστοσο εχεις ακομα τον πονο σου

               Comment

               Μηνύματα

               Collapse

               Θέματα

               Collapse

               Working...
               X