Announcement

Collapse
No announcement yet.

Γιατί σοσιαλισμός by Albert Einstein

Collapse
X
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Γιατί σοσιαλισμός by Albert Einstein

  loading...

  «Γιατί σοσιαλισμός»

  «Υπάρχει διέξοδος;

  Είναι εύκολο να θέτεις τέτοια ερωτήματα, αλλά είναι δύσκολο να τα απαντήσεις με κάποιο βαθμό βεβαιότητας.

  Εντούτοις, πρέπει να προσπαθήσω όσο καλύτερα μπορώ, αν και είναι εν γνώσει μου το γεγονός ότι

  τα συναισθήματα και οι επιδιώξεις μας βρίσκονται πολύ συχνά σε αντίθεση και δεν μπορούν να εκφραστούν με εύκολες και απλές φόρμουλες.

  Ο άνθρωπος είναι ταυτόχρονα μοναχικό και κοινωνικό ον.

  Σαν μοναχικό ον προσπαθεί να προστατέψει την ύπαρξή του καθώς και την ύπαρξη αυτών που είναι κοντά του, να ικανοποιήσει τις προσωπικές του επιθυμίες και να αναπτύξει τις έμφυτες ικανότητές του.

  Σαν κοινωνικό ον προσπαθεί να κερδίσει την αναγνώριση και τη στοργή των συνανθρώπων του, να μοιραστεί τις χαρές τους, να τους παρηγορήσει στη θλίψη τους και να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσής τους.

  *

  (...) Η αφηρημένη έννοια "κοινωνία" για ένα άτομο σημαίνει το σύνολο των άμεσων και των έμμεσων σχέσεών του με τους συγχρόνους του, αλλά και με όλους τους ανθρώπους προηγούμενων γενεών.

  Το άτομο είναι σε θέση να σκεφτεί, να αισθανθεί, να παλέψει και να εργαστεί για τον εαυτό του. Εξαρτάται τόσο πολύ όμως από την κοινωνία - στη φυσική, διανοητική και συναισθηματική του ύπαρξη - που είναι

  αδύνατο να διανοηθεί ή να κατανοήσει τον εαυτό του έξω από το πλαίσιο της κοινωνίας.

  Είναι η "κοινωνία" που προμηθεύει στον άνθρωπο το φαγητό, την ένδυση, το σπίτι, τα εργαλεία της δουλειάς, τη γλώσσα, τους τύπους σκέψεως και το μεγαλύτερο μέρος των σκέψεών του. Η ζωή του επιτυγχάνεται μέσα από την εργασία και τα επιτεύγματα πολλών εκατομμυρίων και του παρελθόντος και του παρόντος, τα οποία είναι κρυμμένα πίσω από τη λέξη "κοινωνία" (...)

  η ανθρωπότητα αποτελεί σήμερα μια πλανητική κοινότητα παραγωγής και κατανάλωσης.

  *

  Εχω τώρα φτάσει σε εκείνο το σημείο, που μπορώ να υποδείξω σύντομα τι κατά τη γνώμη μου αποτελεί την ουσία της κρίσης που αντιμετωπίζει η εποχή μας. Αφορά τη σχέση του ατόμου με την κοινωνία(...).

  Ο άνθρωπος μπορεί να βρει νόημα στη ζωή - που είναι σύντομη και επικίνδυνη - μόνο αφιερώνοντας τον εαυτό του στην κοινωνία.

  *

  Η κύρια πηγή του κακού, κατά τη γνώμη μου, είναι

  η οικονομική αναρχία της καπιταλιστικής κοινωνίας (...).

  Εχουμε μπροστά μας μια τεράστια κοινότητα παραγωγών, τα μέλη της οποίας ακατάπαυστα προσπαθούν να στερήσουν ο ένας από τον άλλο τα φρούτα της ομαδικής εργασίας - όχι διά της βίας, αλλά μέσω μιας πιστής συμμόρφωσης σε ένα σύστημα νομικών κανόνων.

  Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι τα μέσα παραγωγής - δηλαδή ολόκληρη η παραγωγική ικανότητα, η οποία είναι αναγκαία για την παραγωγή καταναλωτικών αγαθών, αλλά και επιπρόσθετα απαραίτητα αγαθά - μπορεί νομικώς, και κατά μεγάλο μέρος έτσι είναι, να είναι η ατομική ιδιωτική περιουσία.

  *

  (...) Ο κάτοχος των μέσων παραγωγής είναι σε θέση να κυνηγήσει την ικανότητα για εργασία που κατέχει ο εργάτης. Χρησιμοποιώντας τα μέσα παραγωγής ο εργάτης δημιουργεί νέα προϊόντα, τα οποία και θα αποτελέσουν περιουσία του κεφαλαιούχου.

  Το ουσιαστικό σημείο της διαδικασίας αυτής είναι η σχέση μεταξύ των προϊόντων που παράγει ο εργάτης και της αμοιβής του, που και τα δύο μετρούνται σε πραγματική αξία (...).

  Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι ακόμα και θεωρητικά

  η αμοιβή του εργάτη δεν καθορίζεται από την αξία των προϊόντων που έχει παραγάγει.

  *

  Το ιδιωτικό κεφάλαιο τείνει να συγκεντρώνεται σε λίγα χέρια (...).

  Το αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων είναι μια ολιγαρχία του ιδιωτικού κεφαλαίου με τεράστια δύναμη, που δεν είναι δυνατό να ελεγχθεί αποδοτικά, ακόμα και από μια δημοκρατικά πολιτικά οργανωμένη κοινωνία.

  Αυτό είναι αλήθεια, αφού τα μέλη των νομοθετικών Σωμάτων εκλέγονται μέσω πολιτικών κομμάτων, τα οποία χρηματοδοτούνται ή επηρεάζονται από το ιδιωτικό κεφάλαιο, το οποίο για πολύ πρακτικούς λόγους διαχωρίζει τους ψηφοφόρους από τους νομοθέτες.

  Το αποτέλεσμα είναι οι αντιπρόσωποι του λαού να μην προστατεύουν επαρκώς τα συμφέροντα των λιγότερο προνομιούχων τμημάτων του λαού. Επιπρόσθετα, υπό τις υπάρχουσες συνθήκες

  το ιδιωτικό κεφάλαιο ελέγχει - άμεσα ή έμμεσα - τις κύριες πηγές πληροφόρησης (Τύπο, ραδιόφωνο, εκπαίδευση).

  Για το λόγο αυτό, είναι εξαιρετικά δύσκολο και τις περισσότερες φορές τελείως αδύνατο για έναν πολίτη να εξάγει αντικειμενικά συμπεράσματα και να κάνει έξυπνη χρήση των πολιτικών του δικαιωμάτων.

  *

  »(...) σε μια οικονομία που βασίζεται στην ιδιωτική ιδιοκτησία του κεφαλαίου (...) τα μέσα παραγωγής (κεφάλαιο) είναι προσωπική ιδιοκτησία και οι κάτοχοί τους τα διαθέτουν όπως οι ίδιοι θέλουν (...).

  Η παραγωγή γίνεται για το κέρδος και όχι για το όφελος.

  Δεν υπάρχει καμιά βεβαιότητα ότι όλοι όσοι είναι σε θέση και έχουν τη θέληση να δουλέψουν, θα μπορούν πάντοτε να βρουν μια δουλειά.

  Ενας "στρατός" από ανέργους υπάρχει σχεδόν πάντοτε. Ο εργάτης διακατέχεται από το συνεχή φόβο ότι μπορεί να χάσει τη δουλειά του. Αφού οι άνεργοι και οι χαμηλά αμειβόμενοι εργαζόμενοι δεν αποτελούν μια κερδοφόρα αγορά, η παραγωγή καταναλωτικών αγαθών υποχρεωτικά περιορίζεται και η συνέπεια είναι οι μεγάλες δυσκολίες.

  *

  Η τεχνολογική ανάπτυξη πολύ συχνά έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση των ανέργων, παρά τη διευκόλυνση της εργασίας για όλους.

  Το κίνητρο του κέρδους, σε συνδυασμό με τον ανταγωνισμό μεταξύ των κεφαλαιοκρατών, είναι υπεύθυνο για μια αποσταθεροποίηση στη συσσώρευση και χρησιμοποίηση του κεφαλαίου, η οποία οδηγεί σε συνεχώς αυξανόμενες και σοβαρές υφέσεις.

  Ο χωρίς όρια ανταγωνισμός οδηγεί σε τεράστια απώλεια εργασίας, ενώ ταυτόχρονα παρατηρείται και ένας ακρωτηριασμός της κοινωνικής συνείδησης των ατόμων.

  *

  Θεωρώ ότι αυτός ο ακρωτηριασμός των ατόμων είναι το χειρότερο κακό του καπιταλισμού (...). Είμαι πεπεισμένος ότι υπάρχει μονάχα ένας δρόμος για την εξάλειψη αυτών των θανατηφόρων κακών.

  Είναι η δημιουργία μιας σοσιαλιστικής οικονομίας σε συνδυασμό με ένα εκπαιδευτικό σύστημα, που θα είναι προσανατολισμένο προς την επίτευξη κοινωνικών στόχων.

  Σε μια τέτοια οικονομία, τα μέσα παραγωγής ανήκουν στην ίδια την κοινωνία και χρησιμοποιούνται σε μια σχεδιασμένη φόρμα.

  Μια σχεδιασμένη οικονομία, η οποία προσαρμόζει την παραγωγή στις ανάγκες της κοινότητας, θα διένειμε τη δουλειά που πρέπει να γίνει σε όλους όσοι έχουν την ικανότητα για εργασία και θα εγγυόταν τα προς το ζην σε όλους τους ανθρώπους στις γυναίκες και στα παιδιά.

  Η εκπαίδευση του ατόμου, σε συνδυασμό με την προώθηση των ιδιαίτερων ικανοτήτων του, θα προσπαθήσει να αναπτύξει στο άτομο αυτό ένα αίσθημα ευθύνης απέναντι στον συνάνθρωπό του, αντί του αισθήματος εξύμνησης της δύναμης (...).

  *

  Ο σοσιαλισμός κατευθύνεται σ' ένα κοινωνικό ηθικό άκρο.

  Η επιστήμη όμως δεν μπορεί να δημιουργήσει άκρα και ακόμα λιγότερο, να τα ενσταλάξει στα ανθρώπινα όντα. Το περισσότερο που μπορεί να κάνει η επιστήμη, είναι να παρέχει τα μέσα με τα οποία μπορούν να επιτευχθούν τα άκρα αυτά.

  Πρέπει να προσέξουμε, ώστε να μην υπερεκτιμήσουμε την επιστήμη και τις επιστημονικές μεθόδους, όταν το ζήτημα αφορά ανθρώπινα προβλήματα.

  Και δεν πρέπει να υποθέτουμε ότι οι ειδικοί είναι και οι μόνοι που έχουν το δικαίωμα να εκφέρουν γνώμη σε ζητήματα που επηρεάζουν την οργάνωση της κοινωνίας».

  *

  (Τα αποσπάσματα είναι από το άρθρο του Αλμπερτ Αϊνστάιν

  με τίτλο «ΓΙΑΤΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ»

  που δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο 1o τεύχος του αμερικανικού περιοδικού Monthly Review, το 1949).

 • #2
  Ο Αϊνστάϊν ήξερε τι έκανε και έδωσε την ατομική βόμβα στην Αμερική και όχι στον Στάλιν.
  Με τρόπο που δεν είναι χαρακτηριστικός γι αυτόν αποτυγχάνει να προβλέψει την φάρσα του σοσιαλισμού.
  Ωστόσο ήταν ειρηνοποιός και ήθελε να κυριαρχήσε ένα πιό ανθρώπινο σύστημα στον κόσμο.

  Comment


  • #3
   υπαρχουν ενα καρο επιστημονες που λενε το αναποδο απ τον Αινσταιν.Ο οποιος δεν εζησε να δει και τα χαλια της σ ενωσης
   Αν δεν κοιτάς εκεί που θέλεις να πας,θα πας εκεί που κοιτάς.

   Comment


   • #4
    Φίλε ronron Καλή σου μέρα.
    ​​​​​​ Τα ίδια είπε και και Engel.
    Μόνο που όμως αποδείχτηκαν ουτοπίες στην πράξη.
    Η ζωή είναι ωραία γι'αυτούς που ξέρουν να την ομορφαίνουν

    Comment


    • #5
     Ο Αϊνστάϊν έλεγε για σοσιαλισμό τύπου Ίσραελ φυσικά, καμία σχέση με σοσιαλισμό Βόλγα-Μόσκοβιτς.
     Ήθελε να δικαιολογηθεί και για την ατομική βόμβα, το έριξε στα βεοχοπούλια αναγνώσματα προς το τέλος της ζωής του.
     Δεν είναι και ολως διόλου ψευδή αυτά που λέει.
     Εγώ πιστεύω απόλυτα στους στίχους του τραγουδιού της ΚΝΕ "ο Πέτρος, ο Γιόχαν κι ο Φράντς".
     Έπρεπε να υπάρχει εθνική βιομηχανία αρμάτων μάχης. Όχι να μας φεύγει ο μισός προϋπολογισμός για μία ίλη Έϊμπραμς.
     Εκεί που διαφωνώ είναι όταν παίρνει η μπάλα και τον άλλον που πουλάει μαστίχα Χίου, τους σφουγγαράδες της Καλύμνου και τις μοδιστρούλες που ανοίξανε ένα μαγαζάκι με collection hiver κάπου προς το Κολωνάι-Κουκάκι.
     Όταν ο "σοσιαλιζμός" μας θέλει να τρώμε από τα λαϊκά συσίτια της Χρυσής Αυγής, απορρίπτεται.

     Comment


     • #6
      Φίλε ronron.
      Το παράξενο είναι ότι με την πτώση του σοσιαλισμού " κομμουνισμού " της Ρωσίας βρέθηκαν κάποιοι δισεκατομμυριούχοι "προλετάριοι" Ρώσοι. Άραγε τί σόι κομμουνιστική ισότητα ήταν αυτή ?
      έχεις κάποια εξήγηση?
      Η ζωή είναι ωραία γι'αυτούς που ξέρουν να την ομορφαίνουν

      Comment


      • #7
       Αυτήν την ερώτηση είχα κάνει κι εγώ σ΄έναν γνωστό μου οργανωμένο στο ΚΚΕ και μάλιστα το 1998. Μαζί ρώτησα και για το φαινόμενο της Ρωσικης Μαφίας Η απάντησή του (που την ήξερα από πριν καθώς ήξερα το τρόπο σκέψης του ΚΚΕ) ήταν πως αφού τώρα είναι καπιταλισμός τέτοια φαινόμενα ευνοούνται.
       Κι αυτό ήταν.
       Ναι ρε συ, του λέω, αλλά για να καταφέρεις κάτι πρέπει πρώτα να το καλλιεργείς, να έχεις πείρα και γνώση.
       Πως κατάφεραν σε 6 μόνο χρόνια να οργανωθούν σε μαφία; Και τι γίνεται με την 70χρονη σοσιαλιστική παιδεία και κομμουνιστική κουλτούρα;
       Η απάντηση ήταν, "Έδωσα απάντηση. Το ίδιο θα συζητάμε όλο;"

       Τους έχουν πείσει να νιώθουν ότι έχουν απαντήσει και έχουν ολοκληρώσει ένα θέμα, μόνο και μόνο επειδή νιώθουν έτσι κι ύστερα από κάποιο τσιτάτο που τους ιντριγκάρει.

       Όσο για το ότι οι καπιταλιστές θέλουν διαρκώς να αυξάνουν το κέρδος τους, ένα ιδεολόγημα που ακολουθούν οι μαρξιστοκουκουέδες, είναι λάθος. Άσχετο βέβαια αλλά είναι συνειρμικό. Κανένας ορθολογισμός, κανένας σεβασμός σε εύλογες απόρίες που μπορεί να έχει ο συνομιλητής τους και αναλύσεις χαρτορίχτρας. Αν τους πεις γιατί. θα σου πουν έτσι. Γιατί έτσι γουστάρουμε, γιατί έχουμε δίκιο και τα ξέρουμε όλα.

       Παραχαραξη της ιστορίας μετά για όλη την εγκληματική υπόσταση του Στάλιν, Καπέλωμα του Πολυτεχνείου που πριν το έβριζαν σαν καλοί μικροαστοί και γλείφτες του αστισμού.

       Μέχρι και για την πτώση του καθεστώτος απαντούν αιτίες λες και απευθύνονται σε καθυστερημένους. Τοσο σέβονται τον νου των πολιτών.Το 1987 έλεγαν μέσα στα γραφεία της ΚΝΕ ότι τα μέτρα που εξάγγειλε ο Γκορμπατσώφ (τότε για την Περεστρόικα) είναι κομμονιστικότατα κι έρχονται να λύσουν γραφεικρατικά εμπόδια στην καθημερινότητά τους. Μετά πείθανε τα μέλη τους να τον μισούν και να τον βρίζουν και να πλασάρουν ότι αυτός φταίει.
       Μιλάμε για "σοσιαλιστική" παιδεία δεκαετιών

       Comment


       • #8
        Φίλε Castro καλησπέρα.
        Δυστυχώς έχεις απόλυτο δίκιο. Η πλύση εγκεφάλου που έχουν υποστεί είναι αυτού του μεγέθους, Που δεν δέχονται τίποτα. Όσα επιχειρήματα και άν τους αντιπαραθέσεις αυτοί θα τα αντικρούσουν επειδή δεν τους συμφέρει, με αοριστολογίες.
        Οπότε ο όποιος διάλογος είναι μάταιος.
        Η ζωή είναι ωραία γι'αυτούς που ξέρουν να την ομορφαίνουν

        Comment


        • #9
         Όμως φίλε εμένα με αφορά το ζήτημα καθώς η ιδεολογία μου αναφέρεται σε αταξική κοινωνία, χωρίς αρχηγούς κι εξουσίες. Αυτά που λένε και κάνουν είναι απλά κακό για την επανάσταση (όχι απαραίτητα βίαιη. Μου φτάνει και ο όρος ανατροπή δηλαδή). Κάνουν συγκεντρώσεις μονοι τους, πιάνουν κανένα 16χρονο φρικιο στην πορεία του Πολυτεχνείου και τον δίνουν στα ΜΑΤ, επιτίθενται σε αριστερές ομάδες. Μιλάμε για νοοτροπία Χίτλερ. Έχουν δικαίωμα να δέρνουν ότι διαφωνεί μαζί τους και τους χαλάει τη δουλειά. Άμα τις φάνε μιλούν για δολοφονική επίθεση. Καμία τσίπα και καμία αξιοπρέπεια ρε. Αξιολύπητα γελοίοι.
         Εδώ κάποιος είχε πρόβλημα στην κατδιά του και έμεινς από καρδιά σε μία συγκέντρωση που υπήρχε ένταση και δακρυγόνα και μιλούσαν για δολοφονία. Κανένας σεβασμός στην αλήθεια, στις έννοιες, στους όρους.

         Comment


         • #10
          Σοσιαλισμός υπάρχει σε έκδοση ron ron, σε έκδοση Χαριλάου Τρικούπη και σε έκδοση Καρανίκα.
          Παρατηρώ ότι ο τελευταίος δεν τον χρησιμοποιεί και πολύ τον όρο, αλλά υποτίθεται ότι έτσι το ξεκίνησαν το συριζέϊκο. Δεν ξέρω με τους πινόκιους τι ακριβώς ορολογία χρησιμοποιείται αλλά πέριξ του "σοσιαλισμό" νομίζω κινούνται.
          Όποιος εκ των τριών πει για τους άλλους δύο "μα αυτός δεν είναι σοσιαλισμός" βγαίνει άκυρος από εμένα, διότι με τι προσόντα βγάζει άκυρους τους άλλους δύο ;
          Θα πρέπει λοιπόν να πείτε ποιά έκδοση θέλετε από τις τρεις και γιατί.

          Comment


          • #11
           Φίλε Castro πιστεύω ότι αφορά μαζί με εσένα και κάποια εκατομμύρια πολίτες της Χώρας μας.
           Για την ανατροπή συμφωνώ.
           Έχω ενστάσεις ώς προς την αταξική κοινωνία χωρίς αρχηγούς και εξουσίες.
           Μπορεί να υπάρξει κάτι τέτοιο ?
           Μου φαίνεται σαν μιά πολύ ωραία ουτοπία.
           Σε κανένα Κράτος του κόσμου δέν έχει προκύψει
           από καταβολής κόσμου.
           Ή κάνω λάθος ?
           Η ζωή είναι ωραία γι'αυτούς που ξέρουν να την ομορφαίνουν

           Comment


           • #12
            Originally posted by Castro View Post
            Αυτήν την ερώτηση είχα κάνει κι εγώ σ΄έναν γνωστό μου οργανωμένο στο ΚΚΕ και μάλιστα το 1998. Μαζί ρώτησα και για το φαινόμενο της Ρωσικης Μαφίας Η απάντησή του (που την ήξερα από πριν καθώς ήξερα το τρόπο σκέψης του ΚΚΕ) ήταν πως αφού τώρα είναι καπιταλισμός τέτοια φαινόμενα ευνοούνται.
            Κι αυτό ήταν.
            Ναι ρε συ, του λέω, αλλά για να καταφέρεις κάτι πρέπει πρώτα να το καλλιεργείς, να έχεις πείρα και γνώση.
            Πως κατάφεραν σε 6 μόνο χρόνια να οργανωθούν σε μαφία; Και τι γίνεται με την 70χρονη σοσιαλιστική παιδεία και κομμουνιστική κουλτούρα;
            Η απάντηση ήταν, "Έδωσα απάντηση. Το ίδιο θα συζητάμε όλο;"

            Τους έχουν πείσει να νιώθουν ότι έχουν απαντήσει και έχουν ολοκληρώσει ένα θέμα, μόνο και μόνο επειδή νιώθουν έτσι κι ύστερα από κάποιο τσιτάτο που τους ιντριγκάρει.

            Όσο για το ότι οι καπιταλιστές θέλουν διαρκώς να αυξάνουν το κέρδος τους, ένα ιδεολόγημα που ακολουθούν οι μαρξιστοκουκουέδες, είναι λάθος. Άσχετο βέβαια αλλά είναι συνειρμικό. Κανένας ορθολογισμός, κανένας σεβασμός σε εύλογες απόρίες που μπορεί να έχει ο συνομιλητής τους και αναλύσεις χαρτορίχτρας. Αν τους πεις γιατί. θα σου πουν έτσι. Γιατί έτσι γουστάρουμε, γιατί έχουμε δίκιο και τα ξέρουμε όλα.

            Παραχαραξη της ιστορίας μετά για όλη την εγκληματική υπόσταση του Στάλιν, Καπέλωμα του Πολυτεχνείου που πριν το έβριζαν σαν καλοί μικροαστοί και γλείφτες του αστισμού.

            Μέχρι και για την πτώση του καθεστώτος απαντούν αιτίες λες και απευθύνονται σε καθυστερημένους. Τοσο σέβονται τον νου των πολιτών.Το 1987 έλεγαν μέσα στα γραφεία της ΚΝΕ ότι τα μέτρα που εξάγγειλε ο Γκορμπατσώφ (τότε για την Περεστρόικα) είναι κομμονιστικότατα κι έρχονται να λύσουν γραφεικρατικά εμπόδια στην καθημερινότητά τους. Μετά πείθανε τα μέλη τους να τον μισούν και να τον βρίζουν και να πλασάρουν ότι αυτός φταίει.
            Μιλάμε για "σοσιαλιστική" παιδεία δεκαετιών
            Φίλε κάστρο σε έχω βρισει κιόλας. Άκου όμως. Ο σοσιαλισμός είναι βαθμίδα για το κομμουνισμό και εμφάνιζεται πλάι στις παλιές σχέσεις παραγωγής. Η μαφία, η λογική γενικότερα του καπιταλισμού δεν ήταν τελειωμενη υπόθεση. Δεν μπορείς να εξαλειψεις κάτι μονομιάς, εδώ έχεις ακόμα φεουδαρχικους θεσμούς (δούκες κλπ που σύμφωνοι προσκυνανε το καπιταλισμό πλέον) που συντηρούνται.

            Καμμία εγκληματική ενέργεια θα έλεγα από μεριας του.

            Ναι αλλά το 87 είχε κ.α μέσα το ΚΚΕ, κάνω λάθος? Σαφέστατα λάθος εκτίμηση η άποψη που λες για τη περεστρόικα, όμως κκ έχεις ένα όπως είχε πει και ο Λένιν και μέσα σε αυτό πολεμας για την ανατροπή και του οπορτουνισμου που καλλιεργείται.

            Υ.Γ καταλαβαίνω ότι όταν κάποιος σε παίρνει αμπαριζα και δε μπορείς να ρωτήσεις κάτι ούτε καλοπροαίρετα είναι εκνευριστικο.Δεν είναι όλοι τέλειοι, κράτα την ουσία και όχι προσωπικές συμπάθειες και αντιπάθειες.

            Comment


            • #13
             Originally posted by relativer777 View Post
             Φίλε ronron.
             Το παράξενο είναι ότι με την πτώση του σοσιαλισμού " κομμουνισμού " της Ρωσίας βρέθηκαν κάποιοι δισεκατομμυριούχοι "προλετάριοι" Ρώσοι. Άραγε τί σόι κομμουνιστική ισότητα ήταν αυτή ?
             έχεις κάποια εξήγηση?
             Βρέθηκαν όχι ο σοβιετικός λαός γενικά,αλλά οι διευθυντές κυρίως των εργοστασίων.Γιατί ακριβώς το 20 ο συνέδριο του ΚΚΣΕ τους έδωσε αυτή τη δυνατότητα,θέσπισε την εξουσία τους στα μέσα παραγωγής και βρήκε έδαφος τη περίοδο της περεστρόικα να ολοκληρώσει την αντεπανάσταση.
             Είναι άλλο όμως να πεις δεν είχαν σοσιαλισμό,το κυρίαρχο με ότι λάθη και να υπήρχαν ήταν ο σοσιαλιστικός τρόπος παραγωγής.

             Υ.Γ Έγιναν λάθη ναι,ηθελημένα,αθέλητα,δεν έχει σημασία,το ζήτημα είναι η μελέτη αυτών,ώστε η επόμενη προσπάθεια να μην έχει τα λάθη της πρώτης φόρας.

             Comment


             • #14

              Υ.Γ Έγιναν λάθη ναι,ηθελημένα,αθέλητα,δεν έχει σημασία,
              εχει σημασια για να ξερεις με ποιους εχεις να κανεις.Στην περιπτωση που εγιναν αθελητα εχεις να κανεις με βλακες.Στην περιπτωση που εγιναν ηθελημενα εχεις να κανεις με απατεωνες.
              Το βασικο ειναι οτι οσο μεγαλυτερο ειναι το κρατος,τοσο μικροτεροι ειναι οι ανθρωποι.Γιατι οταν συγκεντρωνεις ολο και περισσοτερες αρμοδιοτητες στο κρατος,σημαινει οτι τις αφαιρεις απο τους ανθρωπους.
              Κι επειδη ειναι δυσκολο ν αφαιρεσεις ελευθεριες απο τον ανθρωπο με την θεληση του,πρεπει να τον παραμυθιασεις και να τον πεισεις οτι ειναι για καλο του.Αυτο κανουν ολα τα ολοκληρωτικα καθεστωτα.Σε πειθουν οτι πρεπει να σου αφαιρεθουν ελευθεριες πχ η οικονομικη ελευθερια,γιατι δεν ξερεις να την χρησιμοποιησεις σωστα και υπαρχει καποιος φωτισμενος που οταν παρει την εξουσια θα χρησιμοποιησει την ελευθερια σου αντι για σενα και καλυτερα απο εσενα και προς οφελος του κοινου καλου.Ειναι σαν να σου λεω εγω οτι ρονρον δεν εισαι σε θεση να κανεις σωστη διαχειρηση των οικονομικων σου γι αυτο θα μου δινεις τον μισθο σου να τον διαχειριζομαι εγω και πιστεψε με θα το κανω πολυ καλα.Θα βοηθαω τους φτωχους ,θα βελτιωσω τις συνθηκες διαβιωσης για ολους κτλ και πανω απ ολα θα σου μοιραζω και μερος απο τα χρηματα αυτων που εχουν περισσοτερα απο εσενα ,που φυσικα θα τους δαγκωσω κι αυτους,αρα θα βγεις κερδισμενος
              Last edited by alexandros 21; 27-11-2017, 11:30.
              Αν δεν κοιτάς εκεί που θέλεις να πας,θα πας εκεί που κοιτάς.

              Comment


              • #15
               Originally posted by alexandros 21 View Post


               Κι επειδη ειναι δυσκολο ν αφαιρεσεις ελευθεριες απο τον ανθρωπο με την θεληση του,πρεπει να τον παραμυθιασεις και να τον πεισεις οτι ειναι για καλο του.Αυτο κανουν ολα τα ολοκληρωτικα καθεστωτα.Σε πειθουν οτι πρεπει να σου αφαιρεθουν ελευθεριες
               Χαρακτηριστική είναι η καραμέλα που λέει ο Ελληνας όταν τα βρίσκει σκούρα: "Δεν υπάρχει κράτος". Θεωρεί εσφαλμένα ότι ο προορισμός του κράτους είναι να τον ξελασπώνει και γενικότερα ότι είναι κάτι το θετικό.

               Comment

               Μηνύματα

               Collapse

               Θέματα

               Collapse

               Working...
               X