Announcement

Collapse
No announcement yet.

Η ατομική τρομοκρατία του Νετσάγιεφ.

Collapse
X
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Η ατομική τρομοκρατία του Νετσάγιεφ.

  loading...
  Το 1869 ο Μπακούνιν υποδέχτηκε με ενθουσιασμό έναν νεαρό, 22χρόνο Ρώσο, τον Σεργκέι Γκενάντεβιτς Νετσάγιεφ, που παρουσιάστηκε στην Ελβετία ισχυριζόμενος ότι είχε δραπετεύσει από κάποια ρώσικη φυλακή. « Έχω μαζί μου», έγραφε ο Μπακούνιν σΆ έναν Ελβετό φίλο του, «έναν από εκείνους τους φανατικούς νεαρούς που δεν έχουν καμιά αμφιβολία, που δεν φοβούνται τίποτα και που έχουν πάρει την αμετάκλητη απόφαση πως όσοι πολλοί κι αν χαθούν στα χέρια της κυβέρνησης, δεν πρόκειται να σταματήσουν τη δράση τους μέχρι να εξεγερθεί ο ρωσικός λαός. Είναι θαυμάσιοι, αυτοί οι νεαροί φανατικοί, πιστοί χωρίς θεούς, ήρωες χωρίς τυμπανοκρουσίες.»
  Η φιλία του Μπακούνιν με τον Νετσάγιεφ θα του προξενούσε έντονο προσωπικό πόνο και πολιτικά προβλήματα, παρόλα αυτά όμως ήταν ιδιαίτερα σημαντική για την ανάπτυξη των αναρχικών αντιλήψεων, μια και κάτω από την επιρροή της πραγματικά τρομοκρατικής ιδιοσυγκρασίας του Νετσάγιεφ, ο Μπκούνιν, για λίγο καιρό τουλάχιστον, κατέληξε να υποστηρίζει την τρομοκρατία σαν τον πιο αποτελεσματιό τρόπο αμφισβήτησης των αξιών και της εξουσίας του κράτους.

  O Νετσάγιεφ ήταν ένας αυτόκλητος επαναστάτης, σκοτεινός, μοναχικός και πανούργος άνθρωπος, επιδειξίας, φανατικός, ιδεαλιστής και εγκληματίας μαζί. Γεννήθηκε στο ταπεινό περιβάλλον του αναπτυσσόμενου υφαντουργικού κέντρου Ιβάνοβο, νοτιοανατολικά από τη Μόσχα, γρήγορα όμως κατάφερε να φύγει για τη Μόσχα όπου παρακολουθούσε μαθήματα στο πανεπιστήμιο.
  Ο Νετσάγιεφ πίστευε ότι οι ηγέτες της επαναστατικής εξέγερσης θα πρέπει να είναι καινούριοι άνθρωποι, αφοσιωμένοι ολοκληρωτικά στο σκοπό της επανάστασης και με τη δράση τους να εκπληρώνουν την πλήρη ελευθερία και ανάπτυξη της προσωπικότητας τους. Οι επαναστατικές ομάδες θα πρέπει να είναι αντισυγκεντρωτικές και τα μέλη θα πρέπει να μετακινούνται διαρκώς, έτσι που κανείς να μην μπορεί να διαφθαρεί από τη συνεχή άσκηση της εξουσίας. Πάνω από όλα ο επαναστάτης θα πρέπει να μην είναι πιστός παρά μόνον στην επανάσταση: « Όσοι συμμετέχουν στην οργάνωση θα πρέπει να εγκαταλείψουν κάθε αγαθό, επαγγελματική απασχόληση ή οικογενειακό δεσμό, γιατί η οικογένεια και η επαγγελματική απασχόληση ενδέχεται να κάνουν τα μέλη να παραμελήσουν τη δράση τους».

  Όταν ο Νετσάγιεφ έφτασε στη Γενεύη την άνοιξη του 1869, με όλων των ειδών τις εφευρεμένες ιστορίες για το επαναστατικό του παρελθόν, βρήκε τον Μπακούνιν πρόθυμο να συνεργαστεί μαζί του και να τεθεί επικεφαλής μιας νέας επαναστατικής γενιάς στη Ρωσία. Έγραψαν μαζί τον «Επαναστατικό Κατηχισμό». Μια συλλογή επαναστατικών αρχών, και διάφορα άλλα μανιφέστα που διακήρυτταν την αναγκαιότητα επιβολής ανελέητης τρομοκρατίας στον αγώνα ενάντια στο κράτος. Οποιοσδήποτε χλεύαζε και περιφρονούσε τις αξίες της υπάρχουσας κοινωνίας ήταν σύμμαχος για την πραγμάτωση του στόχου της επανάστασης: « Η ληστεία είμαι μια από τις πιο δοξασμένες πλευρές της λαϊκής ζωής στη Ρωσία... ο ληστής στη Ρωσία είναι ο αληθινός και ο μοναδικός επαναστάτης, χωρίς διανοουμενίστικη φρασεολογία και ρητορική.... ο επαναστάτης περιφορονεί και μισεί τη σύγχρονη κοινωνική ηθική σΆόλες της τις μορφές... θεωρεί ηθικό οτιδήποτε βοηθάει στο θρίαμβο της επανάστασης... Όλα τα ήρεμα και αποχαυνωτικά αισθήματα φιλίας, σχέσεων, έρωτα, ευγνωμοσύνης, ακόμα και χιούμορ, πρέπει να καταπνιγούν μέσα του από το ψυχρό πάθος για το σκοπό της επανάστασης... Μέρα και νύχτα πρέπει να έχει μια μονάχα σκέψη, ένα σκοπό- την ανελέητη καταστροφή».
  « Δεν αναγνωρίζουμε καμιά άλλη δράση πέρα από το έργο της εξόντωσης, άλλα παραδεχόμαστε πως οι μορφές με τις οποίες θα εκδηλωθεί αυτή η δράση θα είναι ιδιαίτερα ποικιλόμορφες – δηλητήριο, μαχαίρι, κρεμάλα, κλπ. ΣΆ αυτόν τον αγώνα, η επανάσταση αγιάζει όλα τα μέσα το ίδιο».

  Ο Νετσάγιεφ είχε μια παθιασμένη λατρεία της τρομοκρατίας, όπου η βία γίνεται αποδεκτή σαν αυτοσκοπός και διακήρυττε την ανάγκη άμεσης, προσωπικής, βίαιης δράσης. «Χωρίς να σεβόμαστε ζωές, χωρίς να διστάζουμε μπροστά σΆ οποιαδήποτε απειλή, φόβο ή κίνδυνο, πρέπει- με μια σειρά προσωπικών πράξεων και θυσιών που διαδέχονται ή μια την άλλη σύμφωνα με κάποιο προκαθορισμένο σχέδιο, με μια σειρά τολμηρών, για να μην πούμε παράτολμων προσπαθειών- να συμμετάσχουμε στη ζωή του λαού, απΆ όπου μπορούμε να υποκινήσουμε πίστη στον εαυτό του και σε μας, πίστη στη δύναμη του, απΆ όπου μπορούμε να τον ανατράξουμε, να τον ενώσουμε. Να τον ωθήσουμε προς το θρίαμβο του σκόπου... Διαθέτουμε ένα μοναδικά αρνητικό πρόγραμμα που δεν μπορεί κανείς να το τροποποιήσει: την απόλυτη καταστροφή».

  Η καριέρα του Νετσάγιεφ σαν επαναστάτη τέλειωσε με αποκρουστικό και μυστηριώδη τρόπο. Ύστερα από την επιστροφή το στη Μόσχα, δολοφόνησε ένα φοιτητή που ήταν μέλος της οργάνωσής του, ίσως γιατί φοβόταν την προδοσία, ή ίσως απλώς για να αποδείξει τη δύναμή του πάνω στους οπαδούς του, κι ύστερα έφυγε για τη Γενεύη. Το 1872 συνελήφθηκε και παραδόθηκε στις ρωσικές αρχές, και μετά από δέκα χρόνια πέθανε στη φυλακή.


 • #2
  αναρχοτροτσκιστη......:P

  Comment


  • #3
   Κάπου αλλού μας τον είπες πράκτορα...είναι σαν να αποκαλείς την tiffany αγνή παρθένα...ή τον κράμερ άγιο πασιφιστή!

   Comment


   • #4
    χαχαχαχαχαχαχαχ.Κουμούνια ρε μαλάκα παντού βλέπουν χαφιέδες και φασιστοτροτσκιστές:P:P;P

    Comment


    • #5
     Originally posted by ronron View Post
     χαχαχαχαχαχαχαχ.Κουμούνια ρε μαλάκα παντού βλέπουν χαφιέδες και φασιστοτροτσκιστές:P:P;P
     Γι' αυτό μόνο εσάς τα κουμμούνια γουστάρω...γιατί έχετε αυτοσαρκασμό!

     Comment

     Μηνύματα

     Collapse

     Θέματα

     Collapse

     Working...
     X