Announcement

Collapse
No announcement yet.

Μάχη του Μακρυγιάννη, σε τι χρησίμευε ;

Collapse
X
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Μάχη του Μακρυγιάννη, σε τι χρησίμευε ;

  loading...
  Έχω διαβάσει πολλά για τη μάχη του Μακρυγιάννη, αλλά ακόμα δεν έχω καταλάβει σε τι χρησίμευε.
  Τα κουμούνια και οι συριζαίοι θα μπορούσαν να διαφωτίσουν ;

  Ο στόχος των ανταρτών ήταν να πάρουν το κέντρο της πόλης. Είχαν δυνάμεις στο νοτιοανατολικό όριο του πάρκου του Ζαππείου αλλά δεν έγινε εκεί η μάχη.
  Από Συγγρού - Αμαλίας επίσης δεν προχώραγαν, ίσως επειδή είχαν πολύ ισχυρές δυνάμεις μπροστά τους, ίσως επειδή ήταν Εγγλέζοι και ήθελαν να αποφεύγουν συγκρούσεις με τους Εγγλέζους,
  Ήταν βέβαια και τα Εξάρχεια από την άλλη και η περιοχή του σημερινού Χίλτον απ' όπου επεχειρούντο άλλες διεισδύσεις, αλλά μένουμε στο νότιο τομέα, Συγγρού-Μακρυγιάννη-Ακρόπολη.

  Αποκλειομένης της επιθέσεως στον άξονα της Λεωφόρου Αμαλίας, πως θα μπεις στο κέντρο ; Την Ακρόπολη και το Θησείο τα ελέγχουν πάλι οι Εγγλέζοι (περιέργως όμως οι αντάρτες έχουν τα Αναφιώτικα - έκαναν και εκτελέσεις ομήρων εκεί).
  Η διολίσθηση μέσω Πλάκας μου φαίνεται σαν πιθανός τρόπος. Είναι εκεί τρία δρομάκια. Η Τζιραίων μεταξύ οδού Μακρυγιάννη και Συγγρού που την ήλεγχαν οι αντάρτες. Μετά οι δύο πάροδοι της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, η Βύρωνος και η Φρυνίχου. Από εκεί μπαίνεις στην Πλάκα, από αλλού δεν μπαίνεις.
  Άρα η όποια μάχη θα έπρεπε να είναι για τη Φρυνίχου υποθέτω και όχι για το στρατόπεδο της χωροφυλακής. Πάλι δεν ξέρω τι θα γινόταν στους δρόμους της Πλάκας, αλλά το στρατόπεδο Μακρυγιάννη τι το ήθελαν ;

  Είναι γεγονός ότι με την αποτυχία τους να πάρουν το στρατόπεδο του Μακρυγιάννη τελειώνει και η επιθετική πρωτοβουλία που είχαν.

 • #2
  Επίσης -περίεργο πάλι- το β' αστυνομικό τμήμα που είναι στην οδό Βύρωνος ήταν από τα καταληφθέντα υπό των κομμουνιστών την πρώτη μέρα του κινήματος. Σκότωσαν και αρκετούς από τους αστυφύλακες του δευτέρου (σ.σ. είναι σήμερα στη Βεϊκου, στο Κουκάκι αυτό το τμήμα).

  Comment


  • #3
   To πιθανότερο είναι να ήθελαν να εξουδετερώσουν μια από τις σημαντικότερες μονάδες της κυβέρνησης Αθηνών (υποτιμόντας τις επιχειρησιακές δυνατότητές της), δύο ήταν οι δυνάμεις που στηριζόταν η κυβέρνηση Συντάγματος Ταξιαρχία Ρίμινι και Χ/Φ Μακρυγιάννη.

   Έχεις δίκαιο δεν πέρασαν καν μέσα από το Ζάππειο να φτάσουν στην Μ Βρετανία.
   Τα ΟΧΙ θέλουν Μεταξάδες.

   Comment


   • #4
    Originally posted by plutonas View Post
    To πιθανότερο είναι να ήθελαν να εξουδετερώσουν μια από τις σημαντικότερες μονάδες της κυβέρνησης Αθηνών (υποτιμόντας τις επιχειρησιακές δυνατότητές της), δύο ήταν οι δυνάμεις που στηριζόταν η κυβέρνηση Συντάγματος Ταξιαρχία Ρίμινι και Χ/Φ Μακρυγιάννη.

    Έχεις δίκαιο δεν πέρασαν καν μέσα από το Ζάππειο να φτάσουν στην Μ Βρετανία.
    Τη Βύρωνος που μπαίνει στην Πλάκα την βλέπεις από την πολεμίστρα του στρατοπέδου, είναι μπροστά σου, τη Φρυνίχου όμως όχι.
    Η Φρυνίχου είναι λίγο πιό πάνω από εκεί που είναι το κεφάλι της Μελίνας σήμερα.
    Είμαι περίεργος τι γινόταν στην Πλάκα και πως ήταν διαμορφωμένη η κατάσταση εκεί.
    Η οικογένεια μου έμενε στη Θουκυδίδου, πίσω από το 1ο γυμνάσιο αρρένων και πάροδος της Κυδαθηναίων.
    Η μάνα μου έλεγε ότι κάπου μεταξύ Αδριανού και Βύρωνος έδιναν γάλα και εκεί που πήγα να πάρει έπεσε ένας όλμος ο οποίος σκότωσε μιά διπλανή αλλά αυτή τη γλύτωσε (την είχε γλυτώσει και από τους βομβαρδισμούς των Γερμανών στον Ασύρματο στο Μπραχάμι το 1941). Μετά έλεγε είδε έναν αστυφύλακα να τον εκτελούν οι αντάρτες στη γωνία Αδριανού-Κυδαθηναίων, εκεί που βρίσκεται σήμερα το κατάστημα που πουλάει ξένο Τύπο. Είμαι λοιπόν περίεργος τι ακριβώς έπαιξε. Να υπήρχαν Εγγλέζοι εκεί τις μέρες που έγινε η μάχη του Μακρυγιάννη ;

    Εδώ που είμαι τώρα στο Κουκάκι δεν είχαν μπει οι αντάρτες.
    Είχαν στην κατοχή τους το Νέο Κόσμο απέναντι όπου έκαναν και πολλές εκτελέσεις αλλά τη Συγγρού δεν την πέρναγαν.
    Πιό πάνω, στο ύψος Μακρυγιάννη, διολίσθαιναν από την Καλλιρόης και είχαν την προωθημένη βάση τους στη Τζιραίων. Προσπάθησαν να πάρουν και τα δύο κτίρια στις γωνίες Χατζηχρήστου-Βεϊκου, Χατζηχρήστου-Δημητρακοπούλου αλλά δεν τα κατάφεραν.

    Comment

    Μηνύματα

    Collapse

    Θέματα

    Collapse

    Working...
    X