Announcement

Collapse
No announcement yet.

Χριστιανισμός - Εγχείρημα για την αθέατη όψη

Collapse
X
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Χριστιανισμός - Εγχείρημα για την αθέατη όψη

  loading...
  Ανοίγω αυτό το νήμα με θέμα την ορθολογιστική ανάδειξη όψεων του Χριστιανισμού που θεωρώ αθέατες. Όποτε έχω χρόνο θα παραθέτω και μια μικρή παράγραφο (με δομή που θα φανεί παρακάτω) προς σχολιασμό, διορθώσεις, αντιπαράθεση επιχειρηματων, ειρωνίες, καυστικότητες κλπ. Όποιος θέλει μπορεί να εξακολουθήσει και ομοίως ή ότι άλλο θέλει.


  ΜΕΡΟΣ 1 : ΙΗΣΟΥΣ

  ΕΝΟΤΗΤΑ 1.1. Μια πιθανή εκδοχή : Εσσαίος

  Σύμφωνα με Ρωμαίους και Ιουδαίους ιστορικούς της εποχής του Ιησού (Ιώσηπος, Πλίνιος Φίλωνας κλπ.) υπήρχαν τρία μεγάλα Ιουδαϊκά ρεύματα : Οι Φαρισαίοι, οι Σαδδουκαίοι και οι Εσσαίοι. Ωστόσο στα Ευαγγέλια παρατηρείται το εξής πρόβλημα : αναφέρονται μόνο τα πρώτα δύο Ιουδαϊκά ρεύματα δηλ. οι Φαρισσαίοι και οι Σαδδουκαίοι και μάλιστα ως επί το πλείστον αναφέρονται επικριτικά και μειωτικά, ενώ οι Εσσαίοι δεν αναφέρονται καθόλου. Μια μεγάλη σειρά από τέτοιες ενδείξεις και ειδικά μετά την ανακάλυψη των παπύρων του Qumran στις ακτές της Νεκράς θάλασσας το 1947 όπου βρέθηκαν και τα ερείπια της απομονωμένης Εσσαϊκης κοινότητας, οδηγεί πολλούς να θεωρήσουν ότι οι συγγραφείς των Ευαγγελίων και επόμενως και ο Ιησούς άνηκαν στο ρεύμα των Εσσαίων. Σύμφωνα με τους πάπυρους του Qumran το ρεύμα των Εσσαίων δημιουργήθηκε μετά την εποχή του Αντίοχου του Επιφανούς (215 – 164 π.χ) από την εξορία ενός μεγάλου ιερέα που έπεσε θύμα προδοσίας. Μερικές τέτοιες ενδείξεις :

  - Σύμφωνα με τον Ιώσηπο (37-100μ.χ.) οι Εσσαίοι υιοθετούν παιδιά άλλων από τρυφερή ηλικία για να τα διδάξουν, θεωρώντας τα συγγενείς τους και διαπλάθωντάς τα σύμφωνα με τις αντιλήψεις τους. Ταιριάζει αυτή η πληροφορία ίσως με το κενό που υπάρχει στην ζωή του Ιησού έτσι όπως την μεταφέρουν τα Ευαγγέλια.

  - Σύμφωνα με τους πάπυρους του Qumran οι Εσσαίοι έχουν σαν αποκλειστική κληρονομιά μια καινούργια αιώνια και οριστική Συμφωνία με τον Θεό. Ενώ σύμφωνα με το Κουμρανικό ημερολόγιο, το Πάσχα γιορτάζεται πάντα ημέρα Τετάρτη, κάτι που συμπίπτει με το γεγονός ότι ο Ιησούς έκανε τον Μυστικό Δείπνο το βράδυ της Τρίτης.

  - Τόσο οι πάπυροι, τα λουτρά που βρέθηκαν στα ερείπια όσο και ο Πλίνιος (23 – 79μ.χ.) συμφωνούν πως οι Εσσαίοι είναι μανιακοί της καθαριότητας, πλένουν το σώμα τους πριν το φαγητό, φορώντας λευκά ρούχα, σε αντίθεση με τα Ιουδαϊκά έθιμα των άλλων ρευμάτων όπου το πλύσιμο θεωρείται αμαρτία γιατί είναι έθιμο των ειδωλολατρών.

  - Ο Ιππόλυτος Ρώμης (170 – 235 μ.χ.) μιλά για τους Εσσαίους και λέει ότι το δόγμα της ανά-στασης είναι διαδεδομένο στους Εσσαίους καθώς ισχυρίζονται ότι η σάρκα θα αναστηθεί και θα γίνει αθάνατη.

  Πολλές ακόμα τέτοιες ενδείξεις και επιχειρήματα αναφέρονται αναλυτικά στο 4ο κεφάλαιο του βιβλίου της Λίλης Ζωγράφου – ΑντίΓνώση – Τα δεκανίκια του καπιταλισμού, όπου σχολιάζει τα ευρήματα επί της μελέτης των χειρογράφων του Qumran του καθολικού θεολόγου Danielou.

  Το πρόβλημα σε μια τέτοια έκδοχη είναι ότι σύμφωνα με τους πάπυρους του Qumran οι Εσσαίοι είχαν έτοιμους ανά πάσα στιγμή Κανονισμούς Πολέμου και στόχος τους ήταν η απο-κατάσταση της θεϊκής κανονικής τάξης που πρέσβευαν μέσα στον Ναό και εντός Ιουδαίας.

  Τέλος, κάτι το οποίο είναι ακόμη και σήμερα αντικείμενο διαμάχης και αμηχανίας μεταξύ των μελετητών είναι το γεγονός πως σε μία από τις σπηλιές των ερείπιων του Qumran έχει βρεθεί ένα πολύ μικρό κομμάτι παπύρου (κωδικός 7Q5) που περιλαμβάνει 11 ελληνικά γράμματα από τρεις σειρές γραφής τα οποία ταιριάζουν με το κομμάτι από τρεις σειρές του Κατά Μάρκον Ευαγγελίου, ενώ χρονολογούνται μεταξύ 50 π.χ. – 50 μ.χ. !!

  Last edited by nik_killthemall; 10-01-2017, 00:48.

 • #2
  Originally posted by nik_killthemall View Post
  - Σύμφωνα με τον Ιώσηπο (37-100μ.χ.) οι Εσσαίοι υιοθετούν παιδιά άλλων από τρυφερή ηλικία για να τα διδάξουν, θεωρώντας τα συγγενείς τους και διαπλάθωντάς τα σύμφωνα με τις αντιλήψεις τους. Ταιριάζει αυτή η πληροφορία ίσως με το κενό που υπάρχει στην ζωή του Ιησού έτσι όπως την μεταφέρουν τα Ευαγγέλια.
  Ποιά είναι η επίσημη εκδοχή του χριστιανισμού για αυτά τα χαμένα χρόνια του χριστού; Τι έκανε ο χριστούλης μέχρι τα τριάντα του χρόνια; Μήπως τον προετοίμασε κάποια μυστική οργάνωση- με ιεροφάντες και μύστες- για να ακολουθήσει το άρρητο και θείο του μονοπάτι;

  Αυτό με τους Εσσαίους όμως δεν είναι σαφές. Τι εννοεί παιδιά άλλων; Άλλων φυλών; Άλλων εθνών; Και πώς τα πέρνανε; Και αν οι Εσσαίοι είχαν απαγάγει τον χριστό, αυτό σημαίνει πως ο ο διχοτομητής της ανθρώπινης ιστορίας, άνηκε σε άλλη φύλη- αλλά στην πορεία ενσωματώθηκε στο ρεύμα των Εσσαίων;...
  Eνδιαφέροντα όλα αυτά, αλλά το σημείο που κέντρισε περισσότερο την προσοχή είναι η τελευταία παράγραφος του ποστ σου.
  Όταν λες ταιριάζουν τα κομμάτια, ποιές είναι ακριβώς οι ομοιότητες που έχουν;

  Comment


  • #3
   Δε νομιζω οτι υπαρχει επισημη εκδοχη του χριστιανισμου για τα χαμενα χρονια.

   Παιδια αλλων εννοει προφανως παιδια που τους εμπιστευονταν καποιοι γονεις ή ακομα και ορφανα, προφανως σε καθε περιπτωση παιδια Ιουδαιων, καθως οι Εσσαιοι, ηταν ακριβως ο,τι και οι Φαρισαιοι και Σαδδουκαιοι, δηλ. Ιουδαιοι βασισμενοι στη φυλη μεσω της προσκολλησης στη μονοθειστικη εβραικη θρησκεια.

   Ο Αντίοχος ο Επιφανης ηταν απογονος βασιλιας της επαρχιας των Σελευκιδων, διαδοχων του Μ.Αλεξανδρου και αντιμετωπισε τον φανατισμο των Ιουδαιων εξισου με φανατισμο και προσπαθεια βιαιου εξελληνισμου τους. Η κινηση του εκτονωσε απλα τον φανατισμο των Ιουδαιων με τον μοναδικο τροπο που ειχαν μεσω δηλ. ενδοφυλετικων συγκρουσεων της φανατικης τους θρησκειας η οποια ουσιαστικα γεννησε αυτα α 3 Ιουδαικα ρευματα, εκ των οποιων στο ευρυ κοινο ειναι γνωστα μονο τα δυο που αναφερονται στα ευαγγελια.
   Παραλληλα καποια απο αυτα τα ρευματα βρηκαν την ευκαιρια να εξελληνιστουν φιλοσοφικα, δηλ. να εξοπλιστουν με φιλοσοφικα εργαλεια κυριως των Στωικων (βλεπε Φιλωνας Αλεξανδρευς) καθως και να μεταφρασσουν τις "ιερες" γραφες της θρησκειας τους στην διεθνη τοτε γλωσσα την ελληνιστικη.

   Το εν λογω αποκομμα που βρεθηκε (επιτηδες εγραψα τον επισημο κωδικο του ωστε να γκουγκλισει καποιος αν θελει) σε ελληνικη γραφη στα ερειπια της κοινοτητας των Εσσαιων, εαν οντως τελικα ταιριαζει με το κατα Μαρκον, σιγουρα συνδεει τους Εσσαιους με το κινημα των πρωτοχριστιανων, ενω η χρονολογηση του μαλλον ταρακουνα αγρια το χριστιανικο οικοδομημα που στην πραγματικοτητα δεν στηθηκε τοτε, αλλα 3 αιωνες αργοτερα επι Κωνσταντινου (ευελπιστω να φτασουμε και εκει με αθεατες παντα οψεις).

   Το θεμα ειναι πως ακομα και οι μελετητες ειναι μπερδεμενοι και αμηχανοι οπως εγραψα.

   Εδω μπορεις να διαβασεις περισσοτερα για το εν λογω ευρημα. Αν οντως ταιριαζει ειναι λιγο μετα το σημειο που κανει το θαυμα με τις ψαριες ...

   https://en.wikipedia.org/wiki/7Q5
   Last edited by nik_killthemall; 10-01-2017, 00:57.

   Comment


   • #4
    Βρε nik τι είναι αυτά που γράφεις;
    Τέτοια συνωμοσιολογικά σενάρια έχουν ήδη λήξει από το τέλος της δεκαετίας του ’90.
    Μόνο γραφικοί άθεοι και νεοπαγανιστικές φυλλάδες επιμένουν σε τέτοιες αναφορές.
    Είναι κάτι ανάλογο με αυτούς που ακόμα επιμένουν πως ο Ιησούς δεν υπήρξε ή με την επιμονή της σχολής της επίπεδης Γης που παραμένει ως σήμερα!
    Originally posted by nik_killthemall View Post
    Ανοίγω αυτό το νήμα με θέμα την ορθολογιστική ανάδειξη όψεων του Χριστιανισμού που θεωρώ αθέατες
    Η ορθολογιστική θεώρηση εξετάζει αδιόρατα αλλά όχι αθέατα ζητήματα. Και ακόμα και τότε, εξετάζει τις ερμηνείες, προβάλει τα δεδομένα αλλά δεν παίρνει θέση στα εκ των πραγμάτων αμφισβητούμενα.
    Οπότε…
    Originally posted by nik_killthemall View Post
    οι συγγραφείς των Ευαγγελίων και επόμενως και ο Ιησούς άνηκαν στο ρεύμα των Εσσαίων
    Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, 10 μέρες κοσκινίζει. J
    Τέτοιες θεωρίες (ή πιο σωστά προσδοκίες από ενάντιους του χριστιανισμού) υπήρχαν πριν την ολοκλήρωση της μελέτης των χειρογράφων του Κουμράν.
    Μετά, (δηλαδή τώρα στον 21ο αιώνα) όχι μόνο δεν υπάρχουν οι μεγάλες αποκαλύψεις κατά του χριστιανισμού και της Αγίας Γραφής που ήλπιζαν από το 1947 οι προκατειλημμένοι, αλλά αντιθέτως δίνουν περισσότερο κύρος στην (κριτική) αξιοπιστία των κειμένων ΚΑΙ της Παλιάς Διαθήκης και επειδή ακριβώς έχουμε τις λεπτομέρειες των δοξασιών των Εσσαίων, εξαλείφθηκε σχεδόν πλήρως η σύνδεσή τους με το χριστιανικό κίνημα.
    Θα σου δείξω παρακάτω γιατί.
    Originally posted by nik_killthemall View Post
    υπήρχαν τρία μεγάλα Ιουδαϊκά ρεύματα : Οι Φαρισαίοι, οι Σαδδουκαίοι και οι Εσσαίοι.
    Αυτό το διάβασες κάπου ή το έβγαλες απ’το μυαλό σου;
    Τεράστιο λάθος. Υπήρχαν ΔΥΟ μεγάλα Ιουδαϊκά ρεύματα οι (Φαρισαίοι και οι Σαδουκαιοι) και άλλα μικρότερα μεταξύ των οποίων και οι Εσσαίοι. Άλλοι ήταν πχ οι Ηρωδιανοί, οι «Θεραπευτές» κλπ
    Originally posted by nik_killthemall View Post
    Ωστόσο στα Ευαγγέλια παρατηρείται το εξής πρόβλημα : αναφέρονται μόνο τα πρώτα δύο Ιουδαϊκά ρεύματα δηλ. οι Φαρισσαίοι και οι Σαδδουκαίοι
    Το πρόβλημα δεν κατάλαβα. Μάλλον εννοείς παράδοξο. Αλλά πού είναι το παράδοξο;
    Σήμερα στο χριστιανισμό υπάρχουν 3 κυρίως ρεύματα και αυτά γνωρίζουν οι περισσότεροι γιατί αυτά είναι τα πολυπληθέστερα .
    Καθολικισμός, Ορθοδοξία, Προτεσταντισμός.
    Υπάρχουν όμως κι άλλα και μάλιστα πάρα πολλά που δεν αναγνωρίζουν ως «μητρικό» δόγμα κανένα από τα παραπάνω. Κάπου διάβαζα πως το μικρότερο δηλωμένο ως χριστιανικό δόγμα είναι κάπου στη Μ.Βρεττανία που έχει δύο μέλη! Έναν άντρα και τη γυναίκα του!

    Ένας λόγος που δεν αναφέρονται λοιπόν οι Εσσαίοι είναι ό,τι πρόκειται για μικρή κοινότητα και εξάπαντος όχι ΜΕΓΑΛΟ ιουδαϊκό ρεύμα όπως εντελώς λανθασμένα ανέφερες δημουργώντας (εσκεμμένα ή από άγνοιά σου) εντυπώσεις.
    Η κοινότητά τους βρισκόταν στο Εν-γαδί και σύμφωνα με εκτιμήσεις αριθμούσαν 4.000 μέλη (έναντι των Φαρισαίων και Σαδδουκαίων που ξεπερνούσαν το 90% του ιουδαϊκού έθνους εντός και εκτός Ιουδαίας)

    Και ενώ ο αριθμός-ζενίθ των μελών τους (4.000) δεν είναι εξακριβωμένος, αντιθέτως είναι σίγουρο πως οι εγκαταστάσεις τους στο Κουμράν δεν θα μπορούσαν να εξυπηρετούν περισσότερα από 200 άτομα.
    Οπότε, δεν ξέρω πώς ορθολογιστικά (όπως έγραψες στην εισαγωγή σου) το θεωρείς ΜΕΓΑΛΟ ρεύμα…

    Άλλος ένας λόγος που δεν απασχολεί την καθημερινότητα των Ιουδαίων η τάξη των Εσσαίων είναι απλά επειδή δεν υπήρχε σχεδόν κανείς ανάμεσά τους!
    Οι Εσσαίοι ήταν εσωστρεφείς. Ένα είδος μοναχών δηλαδή, ένα κίνημα διαμαρτυρίας κυρίως απέναντι στον εξελληνισμό των Ιουδαίων. Η επιρροή τους στην καθημερινότητα των πόλεων ήταν ανύπαρκτη.
    Είναι λοιπόν τόσο αυτονόητα λογικό να μην αναφέρονται, όσο είναι αυτονόητο και για σένα να μη γνωρίζεις (εκτός κι αν το γκουγκλάρεις τώρα) και δεν σε ενδιαφέρει η Ασσυριακή εκκλησία της ανατολής.
    Originally posted by nik_killthemall View Post
    σύμφωνα με το Κουμρανικό ημερολόγιο, το Πάσχα γιορτάζεται πάντα ημέρα Τετάρτη, κάτι που συμπίπτει με το γεγονός ότι ο Ιησούς έκανε τον Μυστικό Δείπνο το βράδυ της Τρίτης.
    Πού ακριβώς αναφέρεται πως ο Ιησούς έκανε το «Μυστικό Δείπνο» το βράδυ της Τρίτης; Το διάβασες κάπου ή το βγάζεις απ’το μυαλό σου;
    Originally posted by nik_killthemall View Post
    οι πάπυροι, τα λουτρά που βρέθηκαν στα ερείπια όσο και ο Πλίνιος (23 – 79μ.χ.) συμφωνούν πως οι Εσσαίοι είναι μανιακοί της καθαριότητας, πλένουν το σώμα τους πριν το φαγητό, φορώντας λευκά ρούχα, σε αντίθεση με τα Ιουδαϊκά έθιμα των άλλων ρευμάτων όπου το πλύσιμο θεωρείται αμαρτία γιατί είναι έθιμο των ειδωλολατρών.
    Καταπληκτικό 1 !
    Πώς λες πως πλύσιμο έκαναν οι Εσσαίοι και όχι οι άλλοι;
    Ήταν στα “πρέπει» των Φαρισαίων! Δεν το ήξερες;
    (εγκυκλοπαιδικά να σε ενημερώσω πως δεν ήταν μανία καθαριότητας αλλά μίνι τελετουργικό καθαρισμού-εξαγνισμού σύμφωνα με την εβραϊκή παράδοση)

    Καταπληκτικό 2 !
    Θέτεις το πλύσιμο πριν το φαγητό ως κοινό χριστιανικής-εσσαϊκής ομοιότητας;;; !!!
    ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ αυτό είναι ένα από τα στοιχεία που (όπως ανέφερα παραπάνω) διαφοροποιούν τη χριστιανική διδασκαλία από την εσσαϊκή. Οι μαθητές του Χριστού δεν πλένονταν πριν το φαγητό.
    Μάλιστα γι αυτό ακριβώς (απαξίωση της συγκεκριμένης παράδοσης) κατηγορούν τον Χριστό και του μαθητές Του.
    Ποιοι λες τους κατηγόρησαν;;; Οι Φαρισαίοι!!!
    Βεβαίως ο Χριστός απαντά υποδειγματικά (βλ. όλα αυτά στο Ματθ.15/1-11)
    Originally posted by nik_killthemall View Post
    για τους Εσσαίους και λέει ότι το δόγμα της ανά-στασης είναι διαδεδομένο στους Εσσαίους καθώς ισχυρίζονται ότι η σάρκα θα αναστηθεί και θα γίνει αθάνατη.
    Και;
    Στην ανάσταση πίστευαν και οι Φαρισαίοι (δεν πίστευαν οι Σαδδουκαίοι). Ήταν θέμα ερμηνείας των Γραφών τους.
    Originally posted by nik_killthemall View Post
    Πολλές ακόμα τέτοιες ενδείξεις και επιχειρήματα αναφέρονται αναλυτικά στο 4ο κεφάλαιο του βιβλίου της Λίλης Ζωγράφου – ΑντίΓνώση – Τα δεκανίκια του καπιταλισμού,
    Α, πολιτική θεώρηση του χριστιανισμού… Μάλιστα. Εξαιρετικά ορθολογιστική ανάδειξη κάνεις.
    Originally posted by nik_killthemall View Post
    οι Εσσαίοι είχαν έτοιμους ανά πάσα στιγμή Κανονισμούς Πολέμου και στόχος τους ήταν η απο-κατάσταση της θεϊκής κανονικής τάξης που πρέσβευαν μέσα στον Ναό και εντός Ιουδαίας.
    Οι Εσσαίοι όπως ανέφερα παραπάνω ήταν εξαιρετικά εσωστρεφείς (τύπος μοναχισμού) σε τέτοιο βαθμό ώστε ο Πλίνιος (μάλλον υπερβολικός βέβαια) τους εκλαμβάνει ως «μοιρολάτρες» και «απόκληρους»
    ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΑ στο τελείως εξωστρεφές γνήσιο κίνημα του χριστιανισμού υπάρχει η ιδέα της Αποστολικότητας και βέβαια η ίδια η πορεία χριστιανών και Εσσαίων επιβεβαιώνει τις επιλογές τους καθώς οι Εσσαίοι τελείωσαν ενώ ο χριστιανισμός γιγαντώθηκε.
    Originally posted by nik_killthemall View Post
    σε μία από τις σπηλιές των ερείπιων του Qumran έχει βρεθεί ένα πολύ μικρό κομμάτι παπύρου (κωδικός 7Q5) που περιλαμβάνει 11 ελληνικά γράμματα από τρεις σειρές γραφής τα οποία ταιριάζουν με το κομμάτι από τρεις σειρές του Κατά Μάρκον Ευαγγελίου, ενώ χρονολογούνται μεταξύ 50 π.χ. – 50 μ.χ. !! [……………]η χρονολογηση του μαλλον ταρακουνα αγρια το χριστιανικο οικοδομημα
    Το δίχως άλλο τα χειρόγραφα του Κουμράν αποτελούν ιστορική ανακάλυψη και έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Έχουν όμως σχέση με αυτά που φαντασιώνεσαι;;
    Ιδιαίτερα για αυτο που γράφεις πως "ταρακουνα αγρια το χριστιανικο οικοδομημα" τι να πρωτοσχολιάσω;;;
    Θέλει ισχυρό κόλλημα κατά του χριστιανισμού για να γράφεις τέτοια πράγματα και ιδιαίτερα με βάση το συγκεκριμένο εύρημα.

    Κατ’αρχάς αναφέρεις πως χρονολογούνται μεταξύ 50πΧ και 50μΧ παρότι (προς τιμήν σου βέβαια) δίνεις και το σύνδεσμο που το διάβασες. Αυτό όμως αποδεικνύει απλά πως δεν ξέρεις να διαβάζεις επιστημονικές διατυπώσεις.
    Έτσι λέει εκεί;
    Εγώ διαβάζω…
    «dated before anyone claimed to be able to identify it by its style of script as likely having been written sometime between 50 B.C.E. and 50 C.E.”
    Μπορείς να μου το μεταφράσεις λέξη προς λέξη σε παρακαλώ;

    Επίσης μπορείς να μου μεταφράσεις λέξη προς λέξη τι λέει εδώ;
    « The significance of this fragment is derived from an argument made by Spanish papyrologist Jose O'Callaghan [….] later reasserted and expanded by German scholar Carsten Peter Thiede in his work The Earliest Gospel Manuscript? in 1982. The assertion is that the previously unidentified 7Q5 is actually a fragment of the Gospel of Mark, chapter 6 verse 52-53. The majority of scholars have not been convinced by O'Callaghan's and Thiede's identification[1][2] and it is "now virtually universally rejected"..»

    Καταλαβαίνεις πως αυτό που λέει το άρθρο που επικαλείσαι είναι πως κάποιοι υποστήριξαν βάση αυτού ακριβώς του ευρήματος που αναφέρεις πως αν επρόκειτο για εδάφιο του Μάρκου απλά θα σήμαινε (σύμφωνα με το άρθρο της παράθεσής σου) πως το ευαγγέλιο του Μάρκου είναι ακόμα αρχαιότερο απ’ότι θεωρούσαν ως σήμερα;;;
    Δηλαδή καμία σχέση με αυτό που φαντασιώνεσαι αλλά αντιθέτως μια ακόμα κοντινότερη χρονική σχέση του ευαγγελίου του Μάρκου με τα ίδια τα γεγονότα που περιγράφονται σε αυτό;; !!!

    Να κλείσω όμως γιατί έγραψα πάλι σεντόνι, αναφέροντας απλά πως η συσχέτιση Εσσαϊκού-Χριστιανικού κινήματος έχει αποκλειστεί ήδη από τις αρχές του αιώνα μας, καθώς με την ολοκλήρωση της μελέτης των χειρογράφων του Κουμράν, επιβεβαιώθηκαν πολλές και ΚΥΡΙΩΣ θεμελιώδεις διαφορές της ιδεολογίας, πρακτικής και διδασκαλίας τους.
    Όποτε θες να κάνω άλλο ένα κατεβατό με τις συγκεκριμένες διαφορές τους.
    Για την ώρα και εντελώς επιγραμματικά να επικαλεστώ απλά σχετικό άρθρο στο «Βήμα» το 1999 λίγο πριν την ολοκλήρωση της μελέτης των χειρογράφων.

    «Του χρόνου ολοκληρώνεται η έκδοση όλων των χειρογράφων και αποσπασμάτων του Κουμράν, οπότε η έρευνα θα περάσει στο δεύτερο στάδιο, στη γλωσσική και θεολογική επεξεργασία των πολύτιμων αυτών κειμένων από τους πιο φειδωλούς σε γραπτές μαρτυρίες αιώνες. Ανατρεπτικά συμπεράσματα για την ιστορία της εβραϊκής και της χριστιανικής θρησκείας δεν αναμένονται πλέον. Αλλά και χωρίς αυτά, τα χειρόγραφα της Νεκράς Θαλάσσης διατηρούν τη γοητεία τους γιατί μας μεταφέρουν σε μια ιστορική εποχή, σε ένα πνευματικό κλίμα, μέσα από το οποίο αναπήδησε τελικά και ο χριστιανισμός.»
    Ο κ. Σπύρος Μοσκόβου είναι δημοσιογράφος της Deutsche Welle
    Το ΒΗΜΑ, 14/02/1999 , Σελ.: B07
    Κωδικός άρθρου: B12520B071
    ID: 137470

    Ρε παιδιά να πω κάτι;
    Γιατί δεν δηλώνετε απλά πως για πολιτικούς, ιδεολογικούς ή κάποιος λόγους τέλος πάντων αρνείστε τη γνησιότητα του Χριστού του χριστιανισμού κλπ;
    Δεν θα ήταν πιο νηφάλια προσέγγιση αυτή από το ψάχνετε φαντάσματα;;

    Καλημέρα.
    Last edited by Orthologistis; 10-01-2017, 12:52.
    Science is a mix of Laws and theories.
    A mix of I know and I believe

    Comment


    • #5
     Το κακό Ορθο είναι ότι θέλω να σου κάνω αντίλογο και πάντα προηγείται ένας μλκς Νικκιλδεμολ να γαμά το νόημα της αθεΐας και του αγνωστικισμού. Ο μλκς είναι προβοκάτορας. Ρεζιλεύει συστηματικά κάθε προσπάθεια κατανόησης της σύγχρονης αθρησκείας.
     Είναι τόσο μλκς που βάζει ως επιχείρημα κατά του χριστιανισμού υποθέσεις για το τί θα μπορούσε να είναι ο Χριστός. Είναι Εσσαίος; Είναι σαλιγγάρι; Είναι εξωγήινος;
     Ο μλκς είναι από τους χειρότερους προβοκάτορες της αθεΐας. Παράγει ανόητες υποθέσεις για να παραπλανά και να αποπροσανατολίζει. Και κρατά όλους τους υπόλοιπους μακριά. Αν είναι κανας παπαροκάς δεν θα μου κάνει καμία εντύπωση...

     Comment


     • #6
      Τι γραφικότητα πέταξες πάλι ορθολογιστάρα! Η επιμονή της ανυπαρξίας του μυθικού μάγου τρίτης διαλογής και η επιμονή στην επίπεδη γη, έχουν περίπου την ίδια βαρύτητα;...

      Comment


      • #7
       Η άρνηση της γνησιοτητάς του χριστού βασίζεται καθαρά σε ιστορικούς λόγους! Δεν 100% σίγουρο...αλλά η πιθανότερη εκδοχή είναι.... να έστι μύθευμα η φολκλορική περσόνα του τζιζους κραϊστ...

       Comment


       • #8
        Originally posted by Stavrogin View Post
        Ποιά είναι η επίσημη εκδοχή του χριστιανισμού για αυτά τα χαμένα χρόνια του χριστού; Τι έκανε ο χριστούλης μέχρι τα τριάντα του χρόνια; Μήπως τον προετοίμασε κάποια μυστική οργάνωση- με ιεροφάντες και μύστες- για να ακολουθήσει το άρρητο και θείο του μονοπάτι;
        Καλημέρα.
        Κατ’αρχάς τι σημαίνει «χαμένα χρόνια του χριστού;»
        Χρόνια που πήγαν χαμένα ή χρόνια που ήταν εξαφανισμένος;

        Να δούμε και τις δύο εκδοχές γιατί δεν κατάλαβα τι εννοείς.

        ΧΑΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ
        Όσο χαμένα είναι τα χρόνια οποιουδήποτε παιδιού που μεγαλώνει με τους γονείς του.

        ΗΤΑΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΟΣ
        Δεν ήταν.
        Τα περισσότερα στοιχεία από τη γέννηση ως τα 12 χρόνια του τα δίνει ο Λουκάς.
        Για το παρακάτω, στο τέλος του 2ου κεφαλαίου του ευαγγελίου του ο Λουκάς καθαρά αναφέρει πως ο Ιησούς μεγάλωσε «υποτασσόμενος» (υπό την κηδεμονία) στους γονείς του.
        Επίσης στο 4ο κεφ. οι «συγχωριανοί» του τον αναγνωρίζουν (άρα δεν έλειψε ποτέ για μεγάλο διάστημα) και το στοιχείο αυτό (πως ήταν γνωστός στην πόλη που μεγάλωσε) το αναφέρουν κι άλλοι ευαγγελιστές.
        Επιπλέον υπάρχει ξεχωριστή, σαφής αναφορά πως μεγάλωσε στη Ναζαρέτ (Λουκάς 4/16)

        Από πού προκύπτουν «μυστικές οργανώσεις, ιεροφάντες, μύστες» κλπ;

        Μεγάλωσε σαν ένα φυσιολογικό παιδί κοντά στους γονείς του. Τι είναι το μυστηριώδες και αξιοπερίεργο;;
        Last edited by Orthologistis; 10-01-2017, 13:19.
        Science is a mix of Laws and theories.
        A mix of I know and I believe

        Comment


        • #9
         Originally posted by Stavrogin View Post
         Η άρνηση της γνησιοτητάς του χριστού βασίζεται καθαρά σε ιστορικούς λόγους! .
         Ειλικρινά με ενδιαφέρει πολύ να μου πεις τις ιστορικές πηγές που μαρτυρούν γι'αυτό.
         Δεν έχω κάτι σχετικό και με ενδιαφέρει ειλικρινά.
         Science is a mix of Laws and theories.
         A mix of I know and I believe

         Comment


         • #10
          Originally posted by annihilator View Post
          Το κακό Ορθο είναι ότι θέλω να σου κάνω αντίλογο και πάντα προηγείται ένας μλκς Νικκιλδεμολ να γαμά το νόημα της αθεΐας και του αγνωστικισμού. Ο μλκς είναι προβοκάτορας. Ρεζιλεύει συστηματικά κάθε προσπάθεια κατανόησης της σύγχρονης αθρησκείας.
          Είναι τόσο μλκς που βάζει ως επιχείρημα κατά του χριστιανισμού υποθέσεις για το τί θα μπορούσε να είναι ο Χριστός. Είναι Εσσαίος; Είναι σαλιγγάρι; Είναι εξωγήινος;
          Ο μλκς είναι από τους χειρότερους προβοκάτορες της αθεΐας. Παράγει ανόητες υποθέσεις για να παραπλανά και να αποπροσανατολίζει. Και κρατά όλους τους υπόλοιπους μακριά. Αν είναι κανας παπαροκάς δεν θα μου κάνει καμία εντύπωση...
          Έλα πες, γιατί από αύριο ξαναπλακώνομαι στη δουλειά...

          Science is a mix of Laws and theories.
          A mix of I know and I believe

          Comment


          • #11
           Originally posted by Orthologistis View Post
           Καλημέρα.
           Κατ’αρχάς τι σημαίνει «χαμένα χρόνια του χριστού;»
           Χρόνια που πήγαν χαμένα ή χρόνια που ήταν εξαφανισμένος;

           Να δούμε και τις δύο εκδοχές γιατί δεν κατάλαβα τι εννοείς.

           ΧΑΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ
           Όσο χαμένα είναι τα χρόνια οποιουδήποτε παιδιού που μεγαλώνει με τους γονείς του.

           ΗΤΑΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΟΣ
           Δεν ήταν.
           Τα περισσότερα στοιχεία από τη γέννηση ως τα 12 χρόνια του τα δίνει ο Λουκάς.
           Στο τέλος του 2ου κεφαλαίου του ευαγγελίου του ο Λουκάς καθαρά αναφέρει πως ο Ιησούς μεγάλωσε «υποτασσόμενος» (υπό την κηδεμονία) στους γονείς του.
           Επίσης στο 4ο κεφ. οι «συγχωριανοί» του τον αναγνωρίζουν (άρα δεν έλειψε ποτέ για μεγάλο διάστημα) και το στοιχείο αυτό (πως ήταν γνωστός στην πόλη που μεγάλωσε) το αναφέρουν κι άλλοι ευαγγελιστές.
           Επιπλέον υπάρχει ξεχωριστή, σαφής αναφορά πως μεγάλωσε στη Ναζαρέτ (Λουκάς 4/16)

           Από πού προκύπτουν «μυστικές οργανώσεις, ιεροφάντες, μύστες» κλπ;

           Μεγάλωσε σαν ένα φυσιολογικό παιδί κοντά στους γονείς του. Τι είναι το μυστηριώδες και αξιοπερίεργο;;
           Από τα 12 έως τα 30... Για πες μας σε αδρές γραμμές με τι ασχολήθηκε ο χριστός;... Εγώ στα 12, για πρώτη φορά ερωτεύτηκα την Μαρία Κιούσι στο εικοστοπρώτο Γυμνάσιο Γάβρας...και από τότε ξεκίνησε πραγματικά η ζωή μου...στην πορεία απέκτησα αντικομφορμιστικές κοινωνικές τάσεις, υιοθέτησα ένα μποέμικο άσωτο στυλ ζωής και φέτος που κλείνω τα 30, έχω καταλήξει μια μια εκμαυλισμένη καρδιά και μια άναρχη αποχαύνωση της "ψυχής"...Αν όμως διαγράψω αυτό το ζοφερό μεσοδιάστημα, χάνω τα κρισιμότερα χρόνια της ζωής μου...σε ρωτάω, τι έκανε ο χριστός από τα 12- 30?

           Comment


           • Guest's Avatar
            Guest commented
            Editing a comment
            Τι με στέλνεις στους μεταψυχωτικούς γκουρού?...εκείνοι έχουν αρχίσει τελευταία να ασχολούνται με τα πολιτικά και μας δίνουν και μαθήματα γιατί η αναρχία λόγω ορισμού είναι ουτοπική!...

           • Orthologistis
            Orthologistis commented
            Editing a comment
            Ασχολείται με τους πολιτικούς;;
            Εγώ σε νόμιζα για σοβαρό άνθρωπο.

           • Guest's Avatar
            Guest commented
            Editing a comment
            Γι' αυτό και δηλώνω ανάρχας για να μην μπλεχτώ με την πολιτική!

          • #12
           Originally posted by Orthologistis View Post
           Ειλικρινά με ενδιαφέρει πολύ να μου πεις τις ιστορικές πηγές που μαρτυρούν γι'αυτό.
           Δεν έχω κάτι σχετικό και με ενδιαφέρει ειλικρινά.
           Ααααα υπάρχουν και οι πηγές απο εκείνο το τρομερό σου νήμα...το βράδυ όταν θα έχω το λαπτόπ μου, θα πάρω από το blog του φίλου μου του Evan T την άθεη καραμπίνα να δεις πως γίνεται μετά σουρωτήρι το ζομποειδές κουφάρι του φαντασματικού σου χριστούλη...

           Comment


           • #13
            Originally posted by Stavrogin View Post

            Ααααα υπάρχουν και οι πηγές απο εκείνο το τρομερό σου νήμα...το βράδυ όταν θα έχω το λαπτόπ μου, θα πάρω από το blog του φίλου μου του Evan T την άθεη καραμπίνα να δεις πως γίνεται μετά σουρωτήρι το ζομποειδές κουφάρι του φαντασματικού σου χριστούλη...
            εντάξει. Αλλά γιατί τόσο μένος ρε φίλε; Συζήτηση κάνουμε.

            Δεν ξέρω ποιος είναι ο φίλος σου ο evan αλλά τι εννοείς; Πρώτα δηλώνεις την άποψη και μετά ψάχνεις τα στοιχεία ; Από άλλον;
            Τέλος πάντων...
            Science is a mix of Laws and theories.
            A mix of I know and I believe

            Comment


            • #14
             Originally posted by Orthologistis View Post
             εντάξει. Αλλά γιατί τόσο μένος ρε φίλε; Συζήτηση κάνουμε.

             Δεν ξέρω ποιος είναι ο φίλος σου ο evan αλλά τι εννοείς; Πρώτα δηλώνεις την άποψη και μετά ψάχνεις τα στοιχεία ; Από άλλον;
             Τέλος πάντων...
             Τα έχω στο μυαλό-σε γενικές γραμμές -τα στοιχεία, αλλά εκείνος τα έχει συγκεντρωμένα...δεν θα κάτσω να θυμηθώ πώς λέγανε τους άσημους ιστορικούς της εποχής του θεοσταλτουανθρώπου, με τις πέντε χαλκευμένες φράσεις που έχουν γράψει για την πάρτη του...

             Το μένος δεν το έχω για τον χριστό...από τις γραφές συμπαθητικός μου φαίνεται...αλλά το μένος είναι για την θρησκεία που πάτησε πάνω στο πτώμα του για να ιδρυθεί και ύστερα ποδοπάτησε και ξεκοίλιασε εκατοντάδες χιλιάδες πτώματα για να επικρατήσει...

             Comment


             • #15
              Originally posted by Stavrogin View Post

              Τα έχω στο μυαλό-σε γενικές γραμμές -τα στοιχεία, αλλά εκείνος τα έχει συγκεντρωμένα...δεν θα κάτσω να θυμηθώ πώς λέγανε τους άσημους ιστορικούς της εποχής του θεοσταλτουανθρώπου, με τις πέντε χαλκευμένες φράσεις που έχουν γράψει για την πάρτη του...

              Το μένος δεν το έχω για τον χριστό...από τις γραφές συμπαθητικός μου φαίνεται...αλλά το μένος είναι για την θρησκεία που πάτησε πάνω στο πτώμα του για να ιδρυθεί και ύστερα ποδοπάτησε και ξεκοίλιασε εκατοντάδες χιλιάδες πτώματα για να επικρατήσει...
              Αν γι'αυτό θέλεις να ψάξεις το αρχείο του φίλου σου δεν χρειάζεται.
              ΕΝΤΕΛΩΣ συμφωνώ και συντάσσομαι μαζί σου σε αυτά που τώρα έγραψες.
              Science is a mix of Laws and theories.
              A mix of I know and I believe

              Comment

              Μηνύματα

              Collapse

              Θέματα

              Collapse

              Working...
              X