Announcement

Collapse
No announcement yet.

Οι καλλιέργειες που αφήσαμε να χαθούν.

Collapse
X
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Οι καλλιέργειες που αφήσαμε να χαθούν.

  loading...


  ΕΛΛΑΔΑ 05.04.2014 Οι καλλιέργειες που αφήσαμε να χαθούν

  ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ  ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
  Δραστική επίδραση στη δομή της αγροτικής οικονομίας της χώρας είχαν οι τρεις δεκαετίες εφαρμογής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της Ευρώπης στην Ελλάδα.

  Οι αγρότες στράφηκαν σαφώς προς τα επιδοτούμενα προϊόντα εγκαταλείποντας ακόμα και παραδοσιακές ελληνικές καλλιέργειες όπως τα όσπρια ή τα κτηνοτροφικά φυτά, με αποτέλεσμα οι διατροφικές ανάγκες του πληθυσμού να καλυφθούν με μεγάλη αύξηση των εισαγωγών. Χαρακτηριστικά, στη Θεσσαλία ξεριζώθηκαν πολλές εκτάσεις με αμυγδαλιές προκειμένου να φυτευτεί βαμβάκι, το βασικό προϊόν του οποίου η καλλιέργεια αυξήθηκε δραματικά μετά το 1981 λόγω φυσικά της μεγάλης επιδότησης που έφτανε τρεις φορές πάνω από την εμπορική τιμή του προϊόντος.

  «Η εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στην Ελλάδα είχε επιπτώσεις στη δομή της γεωργικής παραγωγής με αποτέλεσμα να υστερεί η χώρα σε επάρκεια τροφίμων και να αναγκάζεται να κάνει μεγάλες εισαγωγές. Παράλληλα, υποχώρησε το θέμα της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων και δεν υπήρξε χωροταξικός σχεδιασμός των εκτάσεων που χρησιμοποιούνται για καλλιέργεια», λέει ο κ. Σταμάτης Σεκλιζιώτης, διδάκτωρ γεωπόνος, βοηθός ακόλουθου γεωργικών θεμάτων στην αμερικανική πρεσβεία.

  «Αφησαν» τα όσπρια

  Χαρακτηριστικά, τα όσπρια που καλλιεργούνταν παραδοσιακά στην Ελλάδα σιγά σιγά εγκαταλείφθηκαν καθώς η καλλιέργειά τους δεν επιδοτούνταν από την Ε.Ε. Ετσι ενώ το 1961 παράγονταν 12.586 τόνοι φακές και το 1981 8.451 τόνοι, το 2011 η παραγωγή έπεσε στους 2.856 τόνους. Και το 1961 αντίστοιχα παράγονταν 13.365 τόνοι ρεβίθια, το 1981 12.694 τόνοι και το 2011, 2.200 τόνοι. Από τα πέρατα της Γης εισάγουμε όσπρια για να φτιάξουμε παραδοσιακές ελληνικές συνταγές. Φασόλια από την Κίνα, μαυρομάτικα από το Περού και τη Μαδαγασκάρη, φακές από τον Καναδά, ρεβίθια από το Μεξικό και την Τουρκία, κουκιά από τη Συρία.

  Ακόμα ένα παραδοσιακό ελληνικό προϊόν, ο χαλβάς -όπως και το ταχίνι- παράγεται κυρίως με εισαγόμενο σουσάμι. Μόλις 33 τόνοι ήταν η παραγωγή ελληνικού σουσαμιού το 2011 σε σύγκριση με το 1981 (1.572 τόνοι) και το 1961 (6.374 τόνοι).

  Και η παραγωγή ξηρών καρπών όμως σιγά σιγά έφθινε, καθώς αμύγδαλα, φουντούκια, φιστίκια Αιγίνης κ.ά. έμειναν εκτός επιδότησης. Ενδεικτικά, σήμερα εισάγουμε καρύδια από την Καλιφόρνια, τη Γεωργία αλλά και τη Μολδαβία, αν και τα καρύδια είναι η μόνη καλλιέργεια ξηρών καρπών που έχει σημειώσει αύξηση τα τελευταία χρόνια.

  «Είναι επίσης προβληματικό ότι εισάγουμε το μεγαλύτερο ποσοστό των ζωοτροφών που χρησιμοποιούμε, κυρίως σόγια. Αν σκεφτούμε ότι η ζωοτροφή αποτελεί το 80% του κόστους της παραγωγής κρέατος καταλαβαίνουμε τι σημαίνουν όλες αυτές οι εισαγωγές για την κτηνοτροφία μας», τονίζει ο κ. Σεκλιζιώτης. Ενα από τα βασικά κτηνοτροφικά φυτά (που καλλιεργείται δηλαδή για ζωοτροφή) είναι ο σόργος και μόνο 84 τόνοι σόργου καλλιεργήθηκαν το 2011 σε σχέση με 1.198 τόνους το 1981 και 8.775 τόνους το 1961. «Την ίδια στιγμή που τα αποξηραμένα φρούτα παγκοσμίως είναι περιζήτητα, εμείς έχουμε πολύ μικρή παραγωγή αφήνοντας την Τουρκία να κυριαρχεί», προσθέτει ο γεωπόνος.

  Μειώθηκαν τα λεμόνια

  Σημαντικότατη πτώση έχει και η εγχώρια παραγωγή λεμονιών, που από 216.874 τόνους το 1981 έπεσε στους 70.314 το 2011. Φυσικά, οι ανάγκες καλύπτονται με εισαγωγές. Η συνολική παραγωγή εσπεριδοειδών της χώρας δεν έχει μειωθεί ιδιαίτερα (997.205 τόνοι το 1981 και 938.866 τόνοι το 2011), αλλά όπως εξηγεί ο κ. Σεκλιζιώτης, οι ποικιλίες πορτοκαλιού που καλλιεργούμε αφορούν κυρίως την εσωτερική αγορά και δεν είναι κατάλληλες για εξαγωγές.

  Η παραγωγή ντομάτας, από την άλλη, δείχνει να έχει μια σημαντική αύξηση, αλλά πρόκειται κυρίως για ποσότητες βιομηχανικής ντομάτας που επίσης ήταν επιδοτούμενο προϊόν.
  Ο κ. Σεκλιζιώτης τονίζει ότι η Ελλάδα διαθέτει πολλά διαφορετικά μικροκλίματα και θα μπορούσε να έχει ένα μωσαϊκό πολλών μικρών καλλιεργειών εφόσον όμως κάποιος έκανε τον κόπο να ασχοληθεί και να δώσει κατευθύνσεις.

  Στροφή των νέων στη γεωργία

  Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται ένα αυξημένο ενδιαφέρον για την αγροτική παραγωγή, κυρίως από νέους ανθρώπους που αναζητούν μια διέξοδο στην ανεργία και την οικονομική κρίση.

  Σε δημοσκόπηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το 19,3% των ερωτώμενων είχε απαντήσει ότι έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες προκειμένου να μετοικήσει από τα αστικά κέντρα (Αθήνα - Θεσσαλονίκη) στην επαρχία.

  Το 43,5% όσων σχεδιάζουν να εγκαταλείψουν Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχει πτυχίο Πανεπιστημίου, το 25,9% έχει κάνει μεταπτυχιακό και το 4,1% έχει και διδακτορικό τίτλο.

  Περίπου οι μισοί (ποσοστό 47,6%) από εκείνους που σχεδιάζουν την αποχώρησή τους από την πόλη θα ήθελαν να δουλέψουν στον αγροτικό τομέα, όμως όχι μόνο στο επίπεδο της παραγωγής αλλά και σε όλη την αλυσίδα, στη συσκευασία και τη διάθεση των προϊόντων.

  Η ελιά και το ελαιόλαδο είναι η πρώτη επιλογή όσον αφορά τη γεωργία, πιθανότατα γιατί μεγάλο ποσοστό των κατοίκων των πόλεων διαθέτει ακόμα ελαιόδεντρα. Αντίστοιχα μεγάλο ποσοστό ενδιαφερομένων προτιμά τις βιολογικές καλλιέργειες, καθώς θεωρεί ότι θα έχουν ένα αυξανόμενο ποσοστό πωλήσεων.
  http://www.kathimerini.gr/761384/art...same-na-xa8oyn

  Τι πιστεύετε; Χάνουμε σημαντικά κέρδη ή όχι;

 • #2
  Φίλε Cloud87 Ροτάς άν χάνουμε σημαντικά κέρδη? Τα στοιχεία που παραθέτεις είνα σοκαρειστικά παρ ότι έχω άγνοια επί του θέματος.
  Η ζωή είναι ωραία γι'αυτούς που ξέρουν να την ομορφαίνουν

  Comment


  • #3
   Σοκαριστικά ε; Ε βέβαια. Τόσα λεμόνια λιγότερα είναι θέμα. Αλλά πάλι...πόσα εκατομμύρια λες να χάνουμε απ τις πατάτες και τα ρεβίθια??

   Comment


   • #4
    Λοιπόνε, το να υπάρχει μια συντονισμένη γεωργική αγροτική παραγωγή στην ΕΕ είναι καλό πράγμα.
    Αν δεν υπάρχει, όλοι θα ασχολούνται με το τάδε, π.χ γάλα, και θα υπάρχει πλεθώρα γάλακτος και έλειψη αυγού. Πλεθώρα λεμονιών και έλειψη πορτοκαλιών, τα προιόντα είναι για παράδειγμα.
    Οι λεμονοπαραγωγοί δεν θα πουλήσουν το προιόν τους- καταστροφή, ένα, και δύο, θα αγοράσουν ακριβά τα εισαγώμενα πορτοκάλια.

    Έτσι λοιπόν, η ΕΕ προσπαθεί να ρυθμίσει την παραγωγή και αυτό είναι καλό σε πρώτη σκέψη.
    Ας πάρουμε τώρα μια άλλη άποψη. Το τάδε προιόν, θα κοστίσει για να παραχθεί στην ελλάδα ή στην ιταλία ή στην ισπανία 10 μονάδες το κιλό την στιγμή που το ίδιο προιόν το παράγει η Ουκρανία με κόστος 1 μονάδα το κιλό συν μεταφορικά = 1,2 το κιλό. Επομένως δεν έχει και πολύ μέλλον να επιμένεις στην τάδε παραγωγή διότι θα είναι ακριβό καιόχι καλής ποιότητας την στιγμή που μπορείς να το εισάγεις σε καλύτερη τιμή και καλύτερη ποιότητα. Επομένως και παλι η ΕΕ πρέπει να ακολουθήσει μια πολιτική που θα συνυπολογίσει και αυτόν τον παράγοντα.

    Από όσο ξέρω, η ΕΕ δίνει (έδινε) επιδοτήσεις στην ελλάδα τις οποίες οι έλληνες τις χρησιμοποιούσαν με λάθος τρόπο για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους, παράδειγμα, αντί να χρηματοδοτήσουν υποδομές, μοίραζαν επιδοτήσεις σε οικογένειες. Οι επιδοτήσεις τελείωσαν και οι οικογένειες έμειναν χωρίς υποδομές και τώρα το κόστος είναι πολύ υψηλό και μη ανταγωνιστικό. Δεν "κονομάει" εύκολα ο αγρότης, δεν έχει καλούς δρόμους και ελαιοτρινία, του φταίνει οι αλοδαποί, τρώει και προπαγάνδα ότι φταίνει οι ευρωπαίοι που μας εκμεταλεύονται και οι αλλοδαποί που μας παίρνουν τα μεροκάματα και ο έλληνας αγρότης το γυρίζει σε χρισαβγει

    Όταν η ΕΕ ήθελα να επέμβει και να ελέγξει τον τρόπο που διαχειρίζονται τις επιδοτήσεις, η ελληνική πλευρά το θεωρούσε αυτό ως επέμβαση στα εσωτερικά της και διαμαρτυρόταν.

    Δεν ισχυρίζομαι πως όλα στην ΕΕ είναι καλά και άγια, οι πολιτικοί τους θέλουν και αυτοί να προωθήσουν τα δικά τους τοπικλα μικροσυμφέροντα ΟΜΩΣ κάθονται όλοι στο ίδιο τραπέζι και οφείλουν να είναι επαγγελματίες. ΑΝ η ελληνική πλευρά τις διάφορες συνόδους που κάνουν για αγροτικά θέματα, η ελληνική πλευρά βρίσκει ευκαιρία για ταξιδάκια και για να πάνε οικογενειακώς για σοπινγκ και δωρεάν τουρισμό ε, αυτό είναι κάτι που φταίει η ελληνική πλευρά και όχι οι ευρωπαίοι που είναι "πονηρούληδες".

    Στα πιο πολλά προβλήματα, η αιτία είναι καθαρά στην εσωτερική πλευρά κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό (80%) και κατά ένα μικρότερο σε εξωτερικούς παράγοντες και επεμβάσεις. Μετά, η εσωτερική προπαγάνδα το μεταμορφώνει και το παρουσιάζει ότι για ΟΛΑ φταίνε οι κακοί ξένοι οι πήξηδες οι δήξηδες και κατά ένα 0,0001% τα δικά μας λαθάκια.

    Αυτά
    Έλα μωρέ τώρα....

    Comment


    • #5
     Χμ... Το θέμα είναι ότι με αυτή την ταχτική δέν θα ορθοποδήσει η Ελλάδα ποτέ.
     Όταν ένα κράτος δέν έχει επαρκή παραγωγή στα βασικά είδη διατροφής με μεγάλο ποσοστό αυτάρκειας τότε εξανεμίζονται τα αποθεματικά του με εξαναγκασμό εισαγωγών είναι προφανές ότι οδεύει προς την χρεοκοπία.
     Η ζωή είναι ωραία γι'αυτούς που ξέρουν να την ομορφαίνουν

     Comment


     • #6
      Ναι, αλλά μην το βλέπεις αποκλειστικά Ελλάδα, δες το ως ένα μεγαλύτερο κράτος, η ΕΕ.
      Η Ελλάδα, ΠΟΤΕ δεν είχε αυτάρκεια στα βασικά και δεν το επιτρέπει αυτό και η μορφολογία και έκταση.
      Οκαυ, μπορείς να πας σε ένα κάμπο και να φυτέψεις σιτάρια για να έχεις αυτάρκεια σε αλεύρι, θα σου στοιχίσει 10 και κίνδυνος να χαθεί η παραγωγή ενώ μπορείς να το εισάγεις με τιμή 1.
      Δηλαδη, οι εισαγωγές ΔΕΝ είναι πάντα καταστροφικές. Καταστροφικό είναι το αρνητικό ισοζύγιο.

      Και γω ας πούμε, θα μπορούσαν να φυτέψω στο μπαλκόνι ντομάτες.
      Το έχω κάνει μερικές χρονιες.
      Αν κοστολογήσω τι ξοδεύω σε χρόνο και "κεφάλαιο", νταξ, παράδειγμα το κάνουμε, οι ντομάτες που αγοράζω απ τον μανάβη μου στοιχίζουν πολύ λιγότερο και με τις ντομάτες απ το μπαλκόνι δεν πρόκειται να χορτάσω.
      Κάτι αντίστοιχο γίνεται και με την αγροτική παραγωγή σε κρατικό και διεθνές επίπεδο.
      Για αυτό οι "συνασπισμοί" κρατών όπως η ΕΕ και η συντονισμένη κατευθυνόμενη παραγωγή είναι καλό πράγμα.
      Έλα μωρέ τώρα....

      Comment


      • #7
       Παράδειγμα, όταν λέμε "ισοζύγιο", η Ελλάδα παράγει το καλύτερο λάδι παγκοσμίως. Θα μπορούσε να κάνει ένα πολύ καλύτερο προγραμματισμό και να εισπράτει πολύ συνάλλαγμα. Δυστυχώς για την Ελλάδα, αυτό το έχουν καταφέρει οι Ιταλοί. Αγοράζουν το ελληνικό λάδι σε "χαμηλες τιμές" και το ραφινάρουν και το εμφιαλώνουν και το πουλάνε 15 και 20 ευρώ. Οι έλληνες δεν μπορούν διότι τους λείπουν οι υποδομές και η τεχνολογία. Για αυτό ΔΕΝ φταίνε οι Ιταλοί φυσικά αλλά φταίνε άλλα πράγματα.

       Απ το λάδι λοιπόν, ο έλλληνας κάνει όλη την σκληρή δουλεια και εισπάτει 2 το δίνει στον Ιταλό ο οποίος κάνει την τεχνολογία εμφιάλωση και μάρκετινγκ και το πουλάει 15 και του μένουν τα 13. Εδώ λοιπόν σημασία έχει το ισοζύγιο, τι πουλάς και τι αγοράζεις και όχι να προσπαθείς να ανταγωνιστείς τον Ουκρανό στο στάρι και τον Βραζιλιάνο στον καφέ.

       Αυτά
       Last edited by Radrose; 26-10-2017, 14:13.
       Έλα μωρέ τώρα....

       Comment


       • #8
        Randrose όπως έγραψα πιο πάνω Είμαι ανίδεος στο θέμα αλλά μ'ενδιαφέρει να μάθω και γι'αυτό εισχώρησα στο θέμα. Και έχω πάρα πολλά να μάθω ακόμα. Βλέπεις κανείς δεν τα ξέρει όλα. Όσα κι'άν ξέρει κάποιος ποτέ δεν είναι αρκετά.
        Η ζωή είναι ωραία γι'αυτούς που ξέρουν να την ομορφαίνουν

        Comment


        • #9
         Η ίδια η ε.ε ευθύνεται σε αυτό, απλά ο δρόμος για να επιβάλλει τις ποσοστώσεις ήταν αυτός που είδαμε επι ΠΑΣΟΚ, της διάβρωσης δηλαδή του κινήματος,το φαινόμενο με το που πάνε οι επιδοτήσεις δεν ήταν μόνο αφέλεια της ελληνικής κυβέρνησης τότε είτε δεξιάς είτε δήθεν αριστερής αλλά και της ίδιας της ε.ε.Προς όφελος μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων,(πχ ισπανικά αγροτικα μονοπώλια)

         Comment


         • #10
          Από το μακρινό 2004...
          https://www.rizospastis.gr/story.do?id=2290112

          Comment

          Μηνύματα

          Collapse

          Θέματα

          Collapse

          Working...
          X